Marlenka

img_0615

Cred ca putini sunt cei ce nu au auzit de Dort Marlenka! 

Varianta clasica!

Miere, lapte, caramel, nuci, ciocolata!

Pentru cei ce nu cunosc inca povestea acestei prajituri minunate  traditionala armeneasca, pot urmari acest video!

Acum sa preparam  Marlenka!

Pentru o Marlenka reusita, tineti cont de urmatoarele sfaturi!

**** Daca nu sunteti obisnuiti sa faceti cremele in cratita direct pe flacara, puneti cratita cu ingrediente deasupra unei oale cu apa fierbine adica faceti la abur!

**** Pentru 1 foaie mare folositi o masura de 250ml cu care masurati compozitia!

*** Pentru o foaie mica folositi o masura de  125 ml cu care masurati compozitia!

**** Cantitatea atat la crema cat si la foi este ptr 4 foi mari 42/21cm, sau ptr 8 foi patrate mici de 21/21cm!

****Stabiliti exact ce foi doriti sa faceti mici sau mari!

*****Pentru foi cat mai perfecte taiati fix la dimensiune coala ptr fiecare foaie dinaintea procesului de preparare!

***** Daca doriti foi mai inchise la culoare, din cantitatea de zahar folosita pentru foi, caramelizati 4 linguri de zahar in cratita apoi adaugati cantitatea ramasa de zahar, untul, mierea si continuati procesul de preparare al foilor din reteta!

****** Foile se coc repede! 

******* La finalul foilor, va ramane cam 1 lingura de compozitie cea dupa plansa de lucru. Daca doriti o puteti intinde pe foaie de hartie, o coaceti mai tare, o lasati sa se raceasca si se faramiteaza. Se poate pune peste crema si nuci la decor.

Ingrediente:

Din poza lipsesc o parte din ingredientele folosite. Foto mai mult ptr a vedea exact ce lapte condensat ne trebuie (nu ma refer la firma ci la consistenta lui).

img_0327

Ingrediente crema:

6 oua intregi

2 cutii lapte condensat alb

1 cutie lapte caramelizat gros

6 linguri pline miere

400 gr unt gras spumat

Mod de preparare crema:

Adaugam in cratita ouale, mierea!

img_0331

Laptele condensat toata cantitatea! Cu un tel amestecam la rece ingredientele pana la omogenizare.

img_0334

Avem foarte mare grija sa nu facem ouale jumari! Amestecam continuu pana se ingroasa crema! Crema trebuie sa aibe consistenta unei budinci!

img_0341

Punem cratita in apa rece si amestecam pana ce se raceste de tot. In timpul racirii se mai ingroasa!

img_0344

Intr`un bol spumam untul si adaugam din crema! Punem foile alimentara si punem crema la rece pana la folosirea ei!

img_0349

Ingrediente foi:

250 gr unt 

3 oua intregi

1 cana zahar tos (cana masoara 250ml)

3 linguri pline de miere

400gr faina alba de patiserie

1 lingurita bicarbonat de sodiu

1 lingura zeama de lamaie

Decor:

250 gr nuci prajite si maruntite

90-100 gr ciocolata amaruie topita cu 50 gr unt

Mod de preparare foi :

In cratita se pune untul, zaharul si mierea. Se pune cratita pe flacara, se amesteca pana ce se topeste zaharul. Se pune la racit compozitia pana ce arata asa ca in imaginea de mai jos.

img_0497

In compozitia racita, se adauga ouale si se amesteca bine. 

img_0498

Dupa ce am amestecat ouale, adaugam faina, bicarbonatul de sodiu si punem lingura de zeama de lamaie. Amestecam pana la omogenizare. Puteti transfera in bol si mixati cu mixerul.

img_0500

Pe o plansa de lucru incepem sa intindem compozitia pe hartie. In foto este cantitatea ptr o foaie mica 1/2 cup (125 ml). Compozitia va fi una mai lipicioasa si necesita putina rabdare. Dupa ce ati intins pe hartie compozitia, ridicat cu varful cutitului un capat de hartie, prindeti cu mainile ambele colturi ale foii de hartie si cu o miscare brusca ridicati foaia si o puneti pe fundul tavii ptr copt.

img_0508

Asa subtire trebuie intinsa compozitia. Masura de mai sus este suficienta si asa va iesi foaia chiar daca se manjeste plansa pe alaturi cand intindeti pe foaia de hartie. Foile se coc pe fundul tavii in cuptorul preincalzit la 180 grade  pe un raft mai sus la cuptor cu gaz, mai la mijloc la cuptor electric. Cand sunt coapte se baga un cutit pe sub hartie sa poata aluneca foaia pe plansa. 

img_0518

Pastrati locul curat ptr foaia urmatoare. Va este mai usor la intins compozitia si se curata plansa la sfarsit in total veti avea 1 lingura de compozitie.

img_0525

Foile coapte! Se suprapun doar dupa ce sunt reci. Aveti grija! Coapte sunt moi si asa si raman ptr ca asa trebuie sa fie. 

img_0544 img_0545

Cand foile sunt reci, se scoate crema din frigider, se amesteca cu lingura cat sa fie tartinabila. Se imparte dupa cum faceti foile mici sau mari. In 8 parti daca faceti foi mici, sau in 4 parti daca faceti foi mari. Se umplu foile: dam hartia jos si prima foaie o punem exact asa cum am scos`o din cuptor adica pe fata, punem crema, urmatoarele foi la umplut se pun pe dos si se apasa usor cu mana peste fiecare foaie, crema , foaie si tot asa. Ultimul rand va fi crema, nucile prajite si maruntite si decorul din ciocolata.

img_0572

img_0573

Punem in frigider ptr minim 6  ore! Eu am lasat pana a doua zi dimineata apoi le am mutat!

Sectiune!

img_0654

Spor la preparat Marlenka!

4 comentarii (+add yours?)

  1. Maria
    Noi 01, 2016 @ 10:19:12

    Buna ziua . As dori sa fac foile cu 2-3 zile inainte de a pune crema.Credeti ca e bine ? Prajitura ar rezista in frigider 2 zile ? Ma gandesc sa nu se inmoaie foile prea tare.Multumesc .Maria

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: