Felia minunata

IMG_0785

O prajitura pe gustul celor ce iubesc nucile si caramelul!

Ingrediente blat

6 galbenusuri

200 gr zahar tos

200 gr faina alba

1 fiola de vanilie

coaja rasa de la o lamaie

12 linguri apa fierbinte

1 plic praf de copt (15 gr)

Mod de preparare blat

**** Acest blat din galbenusuri este un blat mai sensibil si trebuie procedat exact asa cum scrie mai jos ptr reusita lui! Blatul copt trebuie sa iasa unul pufos nu uscat!

Galbenusurile se spumeaza cu zaharul, apoi se adauga treptat de patru ori  cate 3 linguri de apa fierbinte deodata si se mixeaza dupa fiecare tura de apa fierbinte adaugata. Dupa ce am terminat cu apa, lasam mixerul deoparte si adaugam faina imbinata cu praful de copt si amestecam cu spatula usor de jos in sus sa mentinem compozitia pufoasa. Tapetam o tava dimensiunea 37cm/25cm cu unt sau ulei apoi o tapetam cu faina (eu am folosit o tava cu margini detasabile dar nu este obligatoriu aceiasi tava). Turnam compozitia in tava si punem blatul la copt in cuptorul preincalzit la 175 grade timp de 15-20 minute (proba scobitoarea sa iasa curata).

Turnam compozitia in tava tapetata.

IMG_0449

Gata copt. Lasam blatul la racit!

IMG_0473

Crema

300 gr samburi de nuci maruntite

1 conserva lapte condensat 400 gr

400 ml lapte dulce

3 linguri cu varf de faina alba

300 gr unt  gras moale

1 fiola vanilie

**** Daca nu aveti lapte condensat, aplicati metoda veche: se pune intr`o oala groasa la foc 1 l lapte de la tara cu 500 gr zahar se fierbe si se amesteca pana ce se ingroasa si scade aproape la jumatate.

Mod preparare crema

200 ml lapte dulce si continutul conservei de lapte condensat se pun intr`un vas pe foc si se amesteca bine. 2oo ml lapte rece se omogenizeaza cu 3 linguri cu varf de faina alba. Cand vasul pus pe foc incepe sa sa infierbinte, se adauga nucile maruntite in robot sau macinate mai mare, se amesteca si lasam sa fiarba putin nuca. Se adauga mixtura de lapte si faina in vas. Se lasa sa se ingroase pe foc. Lasam crema la racit, adaugam vanilia apoi o amestecam treptat cu untul spumat.

IMG_0483

Eu nu am racit crema foarte bine si am adaugat untul tinand cont ca am folosit o tava cu pereti detasabili. Daca nu dispuneti de aceasta tava, lasati crema sa se raceasca bine, apoi amestecati treptat cu untul spumat.

Am pus crema putin mai moale ptr ca era calduta cand am amestecat`o cu untul!

IMG_0489

Am intins`o pe toata suprafata, apoi am pus tava in frigider pana ce a fost crema suficient de tare sa pot sa scot prajitura din tava sa o transfer pe o alta tava.

IMG_0493

Dupa aprox 2 ore!

IMG_0524

IMG_0544

***** Daca nu aveti tava cu pereti detasabili, folositi ce tava aveti dar dimensiunile date in reteta, scoateti blatul dupa racire pe o tava  platou si raciti bine crema apoi o imbinati cu untul spuma si continuati cu pasii din reteta!

Am transferat prajitura pe o alta tava si am pus`o inapoi in frigider pana ce am facut spuma de caramel!

Spuma de caramel

6 albusuri 

6 linguri zahar

sare cat se ia intre doua degete

250 grame zahar

100 ml apa

Mod de preparare spuma de caramel

250 gr zahar si 100 ml apa se pun intr`un vas pe foc si se lasa pana ce se caramelizeaza zaharul (nu foarte tare ptr ca va avea gust amarui). Cand este aproape caramelizat zaharul, se mixeaza cele 6 albusuri cu sarea spuma, apoi se adauga cele 6 linguri de zahar si se mixeaza putin. Cand este gata caramelizat zaharul din vas, se tine intr  o mana mixerul pornit si in cealalta mana vom tine vasul cu zaharul caramelizat din care vom turna fir in albusuri si mixam. Continuam mixarea si dupa ce am terminat zaharul caramelizat pana ce spuma este ferma si sta tapana.

Scoatem prajitura afara din frigider si turnam spuma care este calda deasupra, cu o lingura apasam sa stea lipita de crema.

IMG_0557

Facem forme cu o furculita deasupra spumei si topim putina ciocolata si stropim deasupra!

IMG_0611

Lasam prajitura la frigider ptr minim 3 ore apoi se poate servi! 

IMG_0785

Pofta buna!

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: