Fursecuri ale copilariei nelipsite de sarbatori pe care sunt sigura ca multi nu le`ati uitat! Eu nu am mai facut de multa vreme nuci pentru ca numai aveam forma! Acum le am facut si ma reintorc in timpul copilariei!
Ingrediente coji
600 gr faina alba
250 gr untura alba de porc
125 gr zahar
coaja rasa de la 2 lamai mijlocii sau 2 esente de vanilie **** esente din uleiuri esentiale daca nu aveti din alte parti comandate folositi cele de la Ruf
2 esente de lamaie **** esente din uleiuri esentiale daca nu aveti din alte parti comandate folositi cele de la Ruf
2 galbenusuri
1 varf de cutit de sare
1 lingura otet+100ml apa rece
1/2 plic praf de copt
***** Se poate folosi 200 gr in loc de 250 gr untura si se mai completeaza cu putina apa dupa ce se adauga cei 100 ml trecuti in reteta si lingura de otet ! Apa pusa in completare se va pune la sfarsit dupa ce se framanta aluatul si se pune treptat atat cat sa iasa un aluat elastic!
Mod de preparare aluat
Pentru aceste nuci trebuie sa va faceti timp si sa va inarmati cu rabdare!
Se freaca ingredientele uscate cu untura, se adauga galbenusurile, esentele, apa si otetul si se framanta un aluat elastic (daca aveti o faina care cere mai mult lichid mai adaugati apa rece cca 50ml pana obtineti un aluat elastic). Din acest aluat ar trebui sa va iasa 200-210 coji depinde cum faceti bilutele.
Eu masor aluatul cu o lingura cum este cea din imagine! Daca nu aveti lingura, cantariti bilutele 5gr una maxim 6 grame ptr a nu mai finisa cojile dupa coacere! Dar stabiliti din start 5 sau 6 grame sa faceti coji egale!
Masura!
Masurati tot aluatul apoi faceti bilutele ca cele din imagine!
Acum in faza asta aveti bilutele facute dar nu ati terminat cu ele pana sa le coaceti stabiliti in functie de cum sunteti de rapide acum inca odata toate sau le dati forma de maslina in timp ce le coaceti ! Decizia va apartine!
Forma si gramajul bilutei este ptr forma de 16cm!
Ungem cu ulei cand este forma rece si gaurile si formele pline si inchidem presa! Se unge presa doar la prima tura de copt! Punem la incins presa inchisa!
Reglam flacara de la minim spre mediu! Punem bilutele maslina in forme pe lungimea formelor si inchidem presa tinem cam 40 sec stransa forma cu mana apoi o putem lasa singura pe foc da o intoarcem des si pe o parte si pe alta inchisa bineinteles. Verificam sa nu ardem nucile. Cand ne plac culoarea lor luam presa cu grija, o semideschidem si batem usor cu manerul unui cutit in partea cu gauri sa cada nucile si le scoate usor pe o plansa de lemn, apoi le punem intr`un vas.
Asta este… vreti nuci asteptati`va la multaaa mizerie pe aragaz! Mie tocmai mi se terminase folia de aluminiu si nu am mai lasat lucru sa plec sa cumpar. Puneti folie pe toata suprafata …tot o sa intre si pe dedesubt dar.. asta e! 🙂 Continuam pana ce terminam de copt toate cojile!
Gata coapte!
Crema
In imagini veti vedea mult mai multa cantitate decat voi scrie eu acum ptr ca eu… am facut umplutura pentru mai multe ture de nuci incerc sa impart tinand cont de cantitati sa fiu cat mai reala. Poate ca va mai ramane putina umplutura din ce voi scrie dar nu este nici o problema o puteti folosi pe biscuiti sau o mancati asa! Sau folositi o alta crema stiuta de voi!
Ingrediente
1/2 cana zahar tos
1cana lapte (cana de 250ml)
1/4 kg biscuiti simpli dulci ( daca nu aveti modelul din imagine puteti folosi biscuiti Petit beurre).
1/4 kg nuci date la robotul cu cutite dar lasate bucatile sa se simta (nu fin ca la cozonac)
2 esente de rom sau chiar rom
2 linguri de cacao de zaan
sirop de caramel in caz ca doriti mai dulce umplutura (cel din imagine este facut de mine) daca nu aveti sirop de caramel si doriti crema mai dulce folositi zahar pudra!
125 gr unt
O parte a ingredientelor!
Vom face o crema din zahar caramelizat, lapte, nuci, biscuiti, cacao,esenta rom si unt!
****Folositi ingredientele din reteta si urmati pasii!
Caramelizam zaharul!
Cand este gata targem cratita de`o parte si lasam putin apoi turnam laptele!
Amestecam sa nu se lipeasca pana ce se topeste tot caramelul si da cateva clocote laptele. Stati langa cratita!
Gata! Adaugam untul si amestecam!
Biscuiti, nuca, cacaua, esenta de rom!
Turnam laptele caramelizat si amestecam!
Crema! Cum am zis nucile trebuie sa se vada si sa se simta in crema! Lasam crema la racit apoi o putem folosi!
Cu o lingurita si cu rabdare, umplem cate o coaja mai cu mot, apoi luam cea de`a doua coaja si o presam cu grija deasupra cremei. Finisam marginea cremei si le punem in pozitia cum se vad in imagine!
Nucile umplute se dau prin zahar pudra cu aroma de vanilie! Adoua zi se pot servi! Aluatul este unul foarte bun si fraged pe care eu il folosesc si la cornulete etc!
Spor la procesat nuci!
****** Presa dupa fiecare utilizare se curata cu apa calda si detergenti de vase, iar cu o periuta de dinti(ii cumparati si presei una personala) se curata bine cupele formei sa nu faca depuneri in striuri). Pe exterior nu va chinuiti spalati sa fie curata ramane oricum arsa.
cerulina
dec. 05, 2016 @ 08:09:48
Ma bucur ca ai incercat varianta mea de formare a nucilor! Ai facut nuci foarte frumoase!
ApreciazăApreciază
Maria Buibas
nov. 22, 2016 @ 06:42:48
Preparate cu un aspect foarte plăcut ochiului, multe dintre ele îmi sunt familiare, sunt foarte gustoase și delicioase va doresc bafta in continuare!
ApreciazăApreciază
cerulina
dec. 05, 2016 @ 08:13:12
Multumesc!
ApreciazăApreciază
Ana sanda
nov. 06, 2016 @ 09:34:16
Foarte frumose și bune
ApreciazăApreciază
cerulina
nov. 06, 2016 @ 10:43:29
Multumesc!
ApreciazăApreciază