Tort de ciocolata

IMG_9402

Un tort ptr care vom aloca mai mult timp dar va asigur ca nu veti regreta!

Este recomandat a se prepara cu o zi inainte de servire!

 

Ingrediente blat

Pentru acest tort avem nevoie de doua blaturi facute separat!

Voi trece ingredientele ptr 1 blat dar faceti 2 blaturi din cate 6 oua fiecare!

6 oua

6 linguri zahar tos

6 linguri de ulei

4 linguri faina alba

2 linguri cacao de zaan

1 lingurita praf de copt

 sare cat cuprindem intre doua degete

Mod de preparare blat

Separam albusul de galbenus. Albusurile le mixam spuma cu sarea, apoi adaugam zaharul si mixam pana ce obtinem o spuma ferma. Adaugam galbenusurile, uleiul si mixam pana la incorporarea lor. Lasam mixerul deoparte  cernem faina, cacaua si praful de copt in bol deasupra compozitiei si incorporam cu o spatula de jos in sus cu miscari lente masa uscata pana la incorporarea completa. Compozitia trebuie sa fie una pufoasa.

Se pune compozitia intr`o tava cu dimensiunile 37/25,5 cm  tapetata cu hartie de copt si punem in cuptorul preincalizt la 175 grade la copt cca 20 minute(proba scobitoarea sa iasa curata). Tot asa procedam si pentru blatul al doilea. Blaturile coapte nu le suprapunem.

IMG_9329

Crema de ciocolata este o crema ganache in care punem si cacao de zaan (cacao speciala ptr prajituri ciocolatoase si nu numai).

Ingrediente crema de ciocolata

1,200ml smantana ptr frisca 30% grasime

600 gr ciocolata neagra minim 50% cacao

3 linguri de cacao frecate cu putina smantana calduta sa fie ca o crema subtire si o strecuram in smantana pusa pe foc.

 

Sirop de zahar cu rom

Siropul il preparam inainte ca atunci cand trebuie sa umplem tortul sa il avem gata pregatit. Siropul trebuie sa fie rece si mai gros  cand il folosim.

Mod de preparare sirop

300 gr zahar cu 200 ml apa se pun intr`un vas pe foc sa fiarba. Lasam sa fiarba si probam sa avem un sirop mai legat nu sa fie ca si apa. Cand este gata fiert, lasam sa se raceasca la temp camerei, apoi punem 3 fiole esenta de rom (recomand esentele de la Ruf au in comp ulei vegetal. Folosim siropul rece, insiropam bine blaturile iar daca ne ramane sirop, se poate pastra intr`o sticluta in frigider.

Mod de preparare crema

Smantana se pune intr`un vas pe foc sa se infierbinte fara a ajunge in punctul de fierbere (luam putin din ea sa frecam cacaua pe care o strecuram in vasul cu smantana). Cand este fierbinte, luam vasul jos dupa foc si punem ciocolata rupta bucatele, lasam asa 5 minute, apoi amestecam pana la omogenizare. Punem o folie alimentara sa stea lipita de crema , racim la temp camerei apoi punem in frigider ptr cateva ore pana ce se intareste bine.

Scoatem vasul fin frigider, lasam putin crema sa se inmoaie putin.

IMG_9336

Mixam crema pana ce devine pufoasa. 

Luam un platou lat si punem prima parte de blat luand hartia jos. Il aranjam in tava exact in pozitia in care a fost pus la copt. Cu un bat de frigaruie intepam blatul bine peste tot, apoi insiropam. Lasam sa intre siropul in blat apoi punem crema. Punem mai bine de jumatate din crema peste blatul insiropat, apoi punem blatul al doilea pe care in punem invers de cum a stat in tava la copt adica cu hartia in sus. Luam hartia de copt jos, intepam blatul il insiropam si punem crema ramasa. Nivelam frumos si usor crema este mai moale. Avem grija cu o spatula si de margini sa fie pline cu crema si drepte bineinteles. Punem tortul umplut in frigider ptr cateva ore macar 3 ore. Apoi il glazuram! 

Tips:

 Ptr a va fi mult mai usor sa ramaneti cu tava curata pe margini dupa umplerea tortului si glazurare, taiati fasii de hartie de copt ptr toate partile tortului si pe puneti sub primul blat pe care il puneti pe tava inainte de umplere. Hartia trebuie sa fie 2-3 cm sub blat si cca 4-5 cm inafara blatului. scoateti hartiile doar dupa ce ati glazurat tortul! 

Glazura de cicolata

300 ciocolata neagra si 300 ml smantana ptr frisca minim 30% grasime 

Incalzim smantana si punem ciocolata rupta bucati si 2 linguri pline de cacao. Laum vasul jos dupa foc, amestecam pana la omogenizare si strecuram compozitia. Lasa la racit dar amestecam in ea pana ce are consistenta mai densa, dar nu doarte tare. Glazuram tortul, apoi il ornam dupa imaginatie. Eu am ales sa pun fulgi de ciocolata alba si neagra.

IMG_9381

Dupa cateva ore se poate servi!

IMG_9384

IMG_9402

Pofta buna!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: