Foarte fina si delicata precum finetea petalelor de maci!
Sa iubim natura si sa ne bucuram de tot ce ne ofera ea!
Din aceasta reteta, obtinem mai multa dulceata si mai putin sirop! Din cantitatea totala dupa preparare, se strecoara cca 1 l sirop restul ramane dulceata!
Atat dulceata cat si siropul, se consuma in cantitati moderate!
Ingrediente
250 gr petale de mac rosu salbatic
3,5 l apa
4 kg zahar
1,1/2 fiola esenta de vanilie
4 plicuri sare de lamaie
Mod de preparare
Petalele alese si cantarite inainte de spalare.
Se spala foarte bine, apoi se scurg printre degete usor cu putina apa ramasa pe ele.
Se freaca cu sarea de lamaie, se pune o folie transparenta deasupra vasului si se pun la rece in frigider.
Apa si zaharul punem la foc iute si facem un sirop gros (proba cu picatura pe o farfurioara, daca se raceste trebuie sa fie ca si mierea de gros) cantitatea pusa la inceputul fierberii se va imputina. Daca siropul este fiert bine si este gros, adaugam petalele cu tot cu zeama lor si fierbem la foc iute pana se ingroasa iarasi si facem din nou proba cu picatura pe farfurioara.
Cand este bine legata adaugam vanilia, amestecam, oprim focul, strecuram printr`o strecuratoare siropul (petalele le punem intr`un vas siropul in alt vas). Dupa ce am strecurat, punem petalele in oala in care au fiert, punem sirop peste ele cu un polonic atat cat sa fie suficient sirop si petale sa existe un echilibru intre cele doua (sa nu fie nici prea deasa nici prea siropoasa). Siropul il punem in sticlute incalzite in cuptor, dulceata in borcane incalzite, lasam sa se raceasca apoi punem capacele.
Si acum sa ne delectam cu minunata dulceata! Nici prin cap nu mi`ar fi trecut ca o sa iasa asa o minunatie de dulceata, pe care nu ai cu ce sa o compari!
Pofta buna!
ginasicoe80
mai 23, 2015 @ 20:10:18
Minunata si inconfundabila!!! ❤
ApreciazăApreciază
Sanda Sarac
mai 19, 2015 @ 11:08:27
de ce se consuma in cantitati moderate?
ApreciazăApreciază
cerulina
mai 19, 2015 @ 11:23:54
Ptr ca este dulce si aromata! 🙂 dealtfel, asa consumam orice dulceata!
ApreciazăApreciază
cerulina
mai 19, 2015 @ 11:24:21
Ma bucur foarte mult ca ai preparat dulceata! ❤
ApreciazăApreciază