Dulceata si sirop de maci salbatici 1

20150518_170134

IMG_2553

IMG_2548

Anul trecut a preparat Gela detinatoarea blogului https://cufarulcubucurii.wordpress.com/2014/06/20/dulceata-din-maci-salbatici/  aceasta dulceata de maci salbatici si mi`am promis ca anul asta o voi face si eu! Eram foarte curioasa ce gust au macii salbatici! Nu am respectat reteta Gelei, ptr ca am avut putine petale si am vrut sa fac si sirop asa ca eu am sa va prezint acum reteta cum am facut eu luand ca idee reteta Gelei si sfatul punand vanilie in aceasta minunata dulceata!  Multumesc frumos Gela ptr inspiratie!

Ce pot sa va spun: o dulceata cu un gust pe care nu il pot exprima in cuvinte, fina ca matasea, gusturile se simt pe rand, iar ultimul care se simte este unul subtil si incomparabil cu ceva anume!

Atat dulceata cat si siropul, sunt binevenite in camara ptr consumul de placere, cat si ptr nedorita raceala, tuse, stres, anxietate etc!

Ptr a prepara inconfundabila dulceata si sirop, in primul rand avem nevoie de finutele petale de mac rosu salbatic!

Asadar, mergem la cules petale!

11165309_541286209343093_8784922804196190680_n

Eu am procedat exact ca si la petalele de trandafir rupand pata neagra petalelor de mac inainte de a le pune in sacosa. Nu vom culege in punga de naylon!

11255412_541286239343090_5798442598206266192_n (1)

Ingrediente

(din aceasta reteta vom obtine mai mult sirop gros 1,500l si mai putina dulceata cca 600gr)

125 gr petale de mac curatate de pata neagra

2l apa

2,500kg zahar

3 plicuri sare de lamaie

1 fiola esenta de vanilie

Mod de preparare

Petalele alese si cantarite inainte de spalare.

IMG_2506

Se spala foarte bine, apoi se scurg printre degete usor cu putina apa ramasa pe ele.

20150517_183037

 Se freaca cu sarea de lamaie, se pune o folie transparenta deasupra vasului si se pun la rece in frigider.

IMG_2513

Apa si zaharul punem la foc iute si facem un sirop gros (proba cu picatura pe o farfurioara, daca se raceste trebuie sa fie ca si mierea de gros) cantitatea pusa la inceputul fierberii se va imputina. Daca siropul este fiert bine si este gros, adaugam petalele cu tot cu zeama lor si fierbem la foc iute pana se ingroasa iarasi si facem din nou proba cu picatura pe farfurioara.

20150517_193848

Cand este bine legata adaugam vanilia, amestecam, oprim focul, strecuram printr`o strecuratoare siropul (petalele le punem intr`un vas siropul in alt vas). Dupa ce am strecurat, punem petalele in oala in care au fiert, punem sirop peste ele cu un polonic atat cat sa fie suficient sirop si petale sa existe un echilibru intre cele doua (sa nu fie nici prea deasa nici prea siropoasa). Siropul il punem in sticlute incalzite in cuptor, dulceata in borcane incalzite, lasam sa se raceasca apoi punem capacele.

Si acum sa ne delectam cu minunata dulceata! Nici prin cap nu mi`ar fi trecut ca o sa iasa asa o minunatie de dulceata, pe care nu ai cu ce sa o compari!

20150518_170316

20150518_170448

Pofta buna!

8 comentarii (+add yours?)

  1. O Mamă Curioasă
    mai 20, 2015 @ 12:36:06

    Sunt curioasa…ce gust are? Scuze daca pare stupida intrebarea 🙂

    Apreciază

    Răspunde

  2. Trackback: Dulceata si sirop de maci salbatici 2 | cerulina
  3. adelina1954
    mai 19, 2015 @ 03:40:26

    Reblogged this on Util și plăcut.

    Apreciază

    Răspunde

  4. ginasicoe80
    mai 18, 2015 @ 19:51:28

    Este minunata, catifelata……. cea mai buna dulceata pe care am gustat-o pana acum!!!!!! :* ❤

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.