Anul trecut a preparat Gela detinatoarea blogului https://cufarulcubucurii.wordpress.com/2014/06/20/dulceata-din-maci-salbatici/ aceasta dulceata de maci salbatici si mi`am promis ca anul asta o voi face si eu! Eram foarte curioasa ce gust au macii salbatici! Nu am respectat reteta Gelei, ptr ca am avut putine petale si am vrut sa fac si sirop asa ca eu am sa va prezint acum reteta cum am facut eu luand ca idee reteta Gelei si sfatul punand vanilie in aceasta minunata dulceata! Multumesc frumos Gela ptr inspiratie!
Ce pot sa va spun: o dulceata cu un gust pe care nu il pot exprima in cuvinte, fina ca matasea, gusturile se simt pe rand, iar ultimul care se simte este unul subtil si incomparabil cu ceva anume!
Atat dulceata cat si siropul, sunt binevenite in camara ptr consumul de placere, cat si ptr nedorita raceala, tuse, stres, anxietate etc!
Ptr a prepara inconfundabila dulceata si sirop, in primul rand avem nevoie de finutele petale de mac rosu salbatic!
Asadar, mergem la cules petale!
Eu am procedat exact ca si la petalele de trandafir rupand pata neagra petalelor de mac inainte de a le pune in sacosa. Nu vom culege in punga de naylon!
Ingrediente
(din aceasta reteta vom obtine mai mult sirop gros 1,500l si mai putina dulceata cca 600gr)
125 gr petale de mac curatate de pata neagra
2l apa
2,500kg zahar
3 plicuri sare de lamaie
1 fiola esenta de vanilie
Mod de preparare
Petalele alese si cantarite inainte de spalare.
Se spala foarte bine, apoi se scurg printre degete usor cu putina apa ramasa pe ele.
Se freaca cu sarea de lamaie, se pune o folie transparenta deasupra vasului si se pun la rece in frigider.
Apa si zaharul punem la foc iute si facem un sirop gros (proba cu picatura pe o farfurioara, daca se raceste trebuie sa fie ca si mierea de gros) cantitatea pusa la inceputul fierberii se va imputina. Daca siropul este fiert bine si este gros, adaugam petalele cu tot cu zeama lor si fierbem la foc iute pana se ingroasa iarasi si facem din nou proba cu picatura pe farfurioara.
Cand este bine legata adaugam vanilia, amestecam, oprim focul, strecuram printr`o strecuratoare siropul (petalele le punem intr`un vas siropul in alt vas). Dupa ce am strecurat, punem petalele in oala in care au fiert, punem sirop peste ele cu un polonic atat cat sa fie suficient sirop si petale sa existe un echilibru intre cele doua (sa nu fie nici prea deasa nici prea siropoasa). Siropul il punem in sticlute incalzite in cuptor, dulceata in borcane incalzite, lasam sa se raceasca apoi punem capacele.
Si acum sa ne delectam cu minunata dulceata! Nici prin cap nu mi`ar fi trecut ca o sa iasa asa o minunatie de dulceata, pe care nu ai cu ce sa o compari!
Pofta buna!
O Mamă Curioasă
mai 20, 2015 @ 12:36:06
Sunt curioasa…ce gust are? Scuze daca pare stupida intrebarea 🙂
ApreciazăApreciază
cerulina
mai 23, 2015 @ 05:36:30
Nu este stupida intrebarea ta, doar ca nu iti pot spune ca se aseamana cu ceva la gust! Gust unic matasos! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O Mamă Curioasă
mai 25, 2015 @ 06:09:23
Daca ai stii ce curioasa m-ai facut???? Hmmmm, suna atat de…..interesant!
ApreciazăApreciază
adelina1954
mai 19, 2015 @ 03:40:26
Reblogged this on Util și plăcut.
ApreciazăApreciază
ginasicoe80
mai 18, 2015 @ 19:51:28
Este minunata, catifelata……. cea mai buna dulceata pe care am gustat-o pana acum!!!!!! :* ❤
ApreciazăApreciază
cerulina
mai 19, 2015 @ 11:22:18
Ma bucur foarte mult ca ti`a placut! ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
ginasicoe80
mai 19, 2015 @ 12:18:37
Este minunata 🙂 mai facem si la anul!!!!!! 😉 ❤
ApreciazăApreciază