Rasol de vitel rulat

IMG_6083

IMG_6067

Acest preparat necesita un timp mai lung de pregatire! 

Pentru scurtarea timpului am folosit oala sub presiune! Gustul final foarte bun!

Un preparat demn de pus pe masa pentru orice eveniment important!

 

Ingrediente

un rasol mare de vitel intreg cu tot cu os

cateva bucati de slanina de porc afumata taiata fasii

sumac (otetar mirositor)

cimbru

ata de bucatarie

Pregatirea rasolului umplut

Curatam de grasime rasolul!

IMG_3865

Usor incepem dezosarea! Musai cutit care taie bine cu varf ascutit!

IMG_3872

Gata dezosat!

IMG_3873

Intoarcem rasolul cu partea ingusta in jos si partea mai lata in sus si crestam dar cu grija sa nu trecem prin felie pe tocator! Condimentam cu cimbru si sumac!

IMG_3899

Bagam felii de slanina afumata in crestaturi!

IMG_3905

Usor si cu rabdare inchidem rasolul !

IMG_3910

Tragem usosr si dintr`o parte si din cealalta incetuc pana ce inchidem complet!

IMG_3917

Incepem si il legam cu ata de bucatarie cat mai strans! Legam circular prima data, apoi pe lungimea lui.

IMG_3926

Frumos legat, numai bun de pus la rece, apoi pregatit!

IMG_3939

Cam atat a ramas fara os cu bucatelele de slanina prin el!

IMG_3959

Gata rulat il punem ptr cateva ore la rece frigider apoi se pregateste sau  il putem pune in congelator si sa il scoatem cand dorim sa il pregatim.

Rasolul rulat il punem in oala sub presiune cu 2 morcovi, o ceapa intreaga, o bucata de telina, sare si apa cat sa treaca peste el dar sa nu depaseasca semnul maxim al oalei sub presiune. Eu las descoperita oala pana ce clocoteste si spumez. Cand clocoteste pun capacul, micsorez flacara si las la fiert 2 ore. Sting focul si las 15-20 min cat sa se depresurizeze oala. 

Scoatem rasolul din oala direct in vasul in care il veti folosi la cuptor, scoateti cu grija atele (taiati atele cu foarfeca de bucatarie) si trageti de toate odata si rasuciti rasolul sa scapati de ate.

Preparam mirodeniile ptr rasolul rulat

Punem in mojar: seminte de fenicul, chimen, lemongrass, cimbru, piper, sumac le zdrobim cu pistilul.

****condimentele se pun dupa gust fara masuri fixe

IMG_4970

Adaugam peste mirodenii sos de soya, 1 lingurita mica boia dulce de ardei, ulei de masline.

IMG_4971

Amestecam.

IMG_4976

Amestecam si ungem rasolul rulat din vas. Turnam pe langa rasol 4 polonice de supa strecurata din oala, 2-3 foi de dafin, putina sare si cateva boabe de enibahar. Punem cu capac in cuptor 15 minute , apoi luam capacul jos, ungem des cu saft din tava rasolul si lasam pana ce prinde o culoare frumoasa. Cam 30-35 minute la 170-180 grade. Scoatem rasolul afara din vas si il acoperim.

Gata rumenit!

IMG_6032

In saftul ramas dupa ce am scos rasolul rumenit, punem aprox 300 gr ardei kapia copt taiat fasii, 300 gr pasta de rosii, 1 lingura zahar, 3-4 linguri otet balsamic cu busuioc, sare daca mai trebuie, amestecam si punem la cuptor sa dea cateva clocote, apoi scoatem tava afara din cuptor.

IMG_6035

Sosul gata!

IMG_6084

Rasolul se portioneaza caldut felii aprox de 2,5 cm cu un cutit mare si taios!

IMG_6067

 

Servim rasolul cu o garnitura la alegere! 

Eu am ales piure din cartofi cu unt, lapte si nucsoara!

IMG_6094

Rasolul ramane moale si dupa racire doar ca va fi putin mai inchis la culoare lucru normal vorbim despre carne de vita!

Supa in care a fiert rasolul se strecoara si se pot pune taitei sau galusti in ea chiar daca a fiert pe langa legume  sumacul si cimbru pus in rasol! Gustul este foarte bun la supa! 

Eu am facut supa cu galusti si am pus si putin turmeric in supa!

IMG_6017

Pofta buna!

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: