Mini baghete cu maia si drojdie

IMG_2579

IMG_2627

Gustul painii demult uitat!

Coaja subtire si crocanta, miez elastic, satios, nelipicios!

Ati uitat cumva cei care ati prins vremurile painicilor facute acasa?

Gustul, sunetul placut produs  sub lama cutitului cand se taia painea? 

Ptr cei ce doriti retrairea acelor timpuri va propun sa incercati aceasta reteta!

Ingrediente

****** Se foloseste cantarul cu tara – 0- dupa punerea pe cantar a bolului in care veti prepara aluatul si dupa fiecare faza de cantarire se lasa bolul pe cantar si se pune tara -0-. Se foloseste in grame inclusiv lichidul chiar daca pare ciudat! 

125 gr maia

5 gr drojdie proaspata

150 gr faina integrala de grau

550 gr faina alba ptr paine eu am folosit Bl 55

400-450 gr apa calduta in functie de faina

2 lingurite sare

1 lingura zahar

3 linguri ulei ptr uns aluatul cat il lasam la crescut ptr a evita formarea crustei deasupra.

Mod de preparare

Punem bolul pe cantar si punem tara -0-. Adaugam pe rand ingredientele si dupa fiecare ingredient adaugat, lasam bolul pe cantar si punem tara -0-. Apa o punem ultima si punem de inceput 400gr. Luam bolul jos si amestecam cu o lingura pana la omogenizarea ingredientelelor si vedem daca mai trebuiesc adaugati sau nu cele 50 gr de apa. Trebuie sa obtinem un aluat moale si lipicios.

Curatam peretii bolului si ungem cu ulei aluatul.

IMG_4484

Daca am obtinut cu cele 400 gr apa aluatul, framantam ori cu mana prin ridicarea aluatului in sus si impachetare sa prinda cat mai mult aer, cu racleta sau punem la malaxor. Ungem aluatul desupra cu ulei, punem un stergar si il lasam la crescut intr`un loc cald 2 ore. Puteti pune in cuptor la crescut! In ambele variante de mai jos se muta gratarul mai sus cat sa incapa bolul lejer  in cuptor.

Aragaz daca aveti   dotat cu grade

IMG_4584

 Electric caldura doar de jos si fixat butonul la max 30 grade.

IMG_2515

Dupa 2 ore

IMG_2521 IMG_2522

Infainam masa si rasturnam aluatul dospit pe masa de lucru. Nu mai adaugam faina la aluat ci doar infainam pe deasupra.

IMG_2524

Curatam bolul cu racleta

IMG_2531

 

IMG_2532

Aluatul trebuie sa fie moale dar elastic! Lucram cu racleta, ridicand si intinzand aluatul in sus apoi impaturat in jos.

IMG_2536

Ridicam aluatul cu racleta

IMG_2527

Impaturim

IMG_2532

Impaturim

IMG_2534

Alatul inainte de portionare

 

IMG_2537

Portionam aluatul in trei parti egale

IMG_2539

Fiecare bucata o impaturim asa ridicand marginile si le petrecem inspre mijloc

IMG_2540 IMG_2541

Intoarcem inbers bucatile de aluat si bagam partile laterale inspre mijloc

IMG_2542

Intoarcem bucata de aluat o latim putin apoi rulam dintr`o parte apoi strangem cealalta parte a aluatului si intindem sa lungim putin bagheta.

IMG_2545

Asa procedam cu fiecare bucata de aluat in parte , infainam bagheta formata si punem la crescut in prosoape infainate sau naproane din bambus, formand intre baghete margini din prosop. Acoperim si lasam la crescut 30 minute.

IMG_2549

Dupa 30 minute

IMG_2550

Infainam forma si ne ajutam de prosop ptr a intoarce in forma fiecare bagheta in parte. Baghetele in forma de copt se pun invers in tava de cum au stat la crescut in prosoape.

IMG_2560

Infainam baghetele si le facem taieturi in diagonala cu foarfeca de bucatarie.

IMG_2570

Infierbantam cuptorul la 250 grade, punem capacul la tava si punem tava in cuptor la temperatura de 250 grade ptr 25 minute. Dupa 25 de minute, scoatem capacul de la tava si micsoram focul la 200-210 grade inca 20 min-25 min. Dupa 20 min dupa ce ati luat capacul puteti controla baghetele dedesubt trebuie sa sune a doaga goala cand bateti in coaja (valabil si ptr partea superioara).

  *******Daca nu aveti tavi speciale ptr baghete, se pun baghetele din prosop  sau napronul din bambus,intr`o tava normala mai lata tapetata cu hartie de copt si infainata, baghetele sa fie cu spatiu intre ele. Cand dati drumul la cuptor la aceiasi temperatura specificata si acelasi procedeu, puneti o tava goala in cuptor apoi cand este infierbantat cuptorul si bagati baghetele turnati apa in tava. Puteti pune apa cam 1 l si apoi scoateti tava cu apa  inainte cu 10 minute din  timpul total  de coacere .

IMG_2572

Gata coapte! Punem un prosop de bumbac peste ele si le lasam sa se raceasca. Dupa racire bateti usor cu mana sa cada surplusul de faina!

IMG_2579

IMG_2614

Gata de servire!

IMG_2627

 

IMG_2647

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: