Maia naturala pentru paine

IMG_4467

Vin cu aceasta reteta de maia in sprijinul tuturor celor ce isi doresc gustul painii de altadata!

Multi isi doresc sa prepare painea cu maia si cat mai putina drojdie dar evita folosirea maielei din cauza ca aproape toate retetele necesita un timp mai lung si o grija in plus pana ce cultura ajunge in faza de maia ca sa se poata folosi!

Va prezint o reteta foarte simpla care o puteti prepara si folosi sub 24h!

Ptr a prepara maia avem nevoie de urmatoarele:

1 cantar de bucatarie electronic care cantareste de la gram in sus

1 borcan de 720 ml

faina integrala de grau

faina de secara

apa calda

Toate ingredientele se cantaresc in grame inclusiv apa!

IMG_4433

Mod de preparare

Intotdeauna punem borcanul pe cantar si punem tara pe 0.

Dupa fiecare adaugare in borcan, se lasa borcanul pe cantar  se pune tara pe 0.

Adaugam in borcan 50 gr faina de secara  (tara 0), 50 gr faina integrala de grau (tara 0), 150gr apa calda. 

IMG_4440

IMG_4442

Amestecam cu o lingura pana ce obtinem o pasta fina, apoi punem capacul la borcan dar nu il infiletam sau o folie transparenta si o intepam des pe gura borcanului. Eu am pus borcanul intr`o farfurioara si l`am pus intr`un capat pe calorifer.

Punem borcanul la cald si cand arata asa in aprox 14-15 ore se poate folosi cantitatea de maia necesara retetei. 

IMG_4465

 

IMG_4467

Un exemplu: Punem azi la ora 17:30 ingredientele in borcan, punem borcanul la cald si maine dimineata la ora 09:00-09:30 putem folosi maiaua. Daca nu o folosim atunci, dimineata o hranim si o putem lasa incontinuare la cald dar nu mai mult de alte 15-16 ore maxim. Cantitatea ramasa de maia mama in borcan dupa folosirea la paine nu trebuie sa depaseasca 50-80 gr pe care o hranim in functie de cum o lasam afara ptr a face paine sau daca o punem in frigider hranim asa cum am specificat..

Inprospatarea /hranirea maielei:

Daca folositi in fiecare zi maia sa faceti paine, in fiecare dimineata procedati exact asa cum am explicat mai sus cu tara pe 0, adaugati 25gr faina de secara+25 gr faina integrala de grau+ 75 gr apa la temperatura camerei de data asta. Daca doriti sa faceti mai multa paine, puneti  50+50 fainurile+150 gr apa si amestecati bine in borcan lasati la cald timpul specificat pana face bule.Aceiasi procedura  si timp egal de cantitatea folosita ptr hranire.

Daca nu faceti des paine, puneti cantitatea ramasa in borcan in frigider. Cand aveti nevoie de maia ptr facut paine, scoateti borcanul din frigider, ajutati sa ajunga la temperatura camerei punand borcanul in apa calda, apoi hraniti maiaua cu amestecul de mai sus in functie de cata paine doriti sa faceti. Lasati la cald exact ca in prima faza 12 ore -14 ore sa faca bule mari de aer. Folositi maiaua necesara din borcan si alegeti varianta dorita facem paine sau frigider si de fiecare data repetati operatiunea cum am scris ptr fiecare dintre cele doua variante. Daca faceti paine mai rar, puneti la frigider borcanul  iar hranirea se face ptr activare si improspatare la 6 -7 zile. Din cand in cand scoateti maiaua mama afara din borcan si spalati borcanul, apoi puneti inapoi. 

Spor la facut maia si painea cu gustul demult uitat!

 

1 comentariu (+add yours?)

  1. Mariana Badea
    Mar 21, 2016 @ 21:48:26

    Delicioase!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: