Varza congelata pusa la murat by Cerulina

 

IMG_2914

Experiment reusit!

IMG_2919

Am facut sarmale din varza congelata apoi decongelata, apoi mi`a venit o idee sa fac un experiment cu varza congelata, adica sa o pun la murat!

 Ma gandesc ca asa ca mine mai exista persoane care ar dori sa isi puna varza la murat dar sa ocupe cat mai putin spatiu cu vasul in camara.

Eu merg pe ideea ca orice reusita incepe in faza experimentala!

In trecut am mai pus foi de varza oparite la murat si a fost o reusita! Acum, dupa ce am vazut cat de simplu poti face sarmale cu varza dulce congelata, nu ma mai intorc in urma sa oparesc varza ptr a face sarmale. 

******Eu am pus 5 verze care cantareau in stare cruda curatate de primele foi aproape 8 kg

******Galeata folosita este de 10 l.

Ingrediente

varza 

sare neiodata 2,1/2 linguri de supa pline la un litru de apa in prima faza (dizolvata sarea in apa rece)

boabe de piper

foi de dafin

inflorescenta de marar uscata

cimbru

radacina de hrean

Mod de preparare

Varza se curata de primele foi si se scoate cotorul mai in larg si mai adanc.IMG_2269

Cam asa scoatem cotorul.

IMG_2260

Punem fiecare varza intr`o punga de naylon. Am cantarit 3 verze.

IMG_2283

Si inca 2 verze.

IMG_2291

Punem verzele in congelator pentru minim 12-14 ore trebuie sa fie bocna cand le scoatem.

IMG_2303

Inca doua pe unde avem loc.

IMG_2310

Scoase din congelator dupa ce au stat timpul mentionat mai sus si lasate la temperatura camerei  in punga sa se decongeleze bine incat sa le putem presa sa se faca plate. Dureaza sa se decongeleze bine! Le presam dupa ce le scoatem din punga. Se intoarce varza cu gaura in jos si se preseaza cu ambele maini, apoi se intoace si in lateral (apasare cu simt  la presare). In varza va mai ramane suc. Important este sa fie presata sa fie plata. 

IMG_2461

Frumos presate! Foaia este buna de umplut sarmale in varza dulce bineinteles.

Inainte de a fi pusa la murat!

IMG_2474

Prin congelarea verzei, vom avea foi cam asa de subtiri ( ma refer la varza care o cumparam in mod normal sa facem sarmale). Asa arata varza congelata gata presata nemurata. Se poate folosi la sarmale.

DSC00838 copy

Pe fund la galeata punem inflorescentele de marar, foi de dafin, hrean, cimbru, boabe de piper (am pozat hreanul deasupra ca sa se vada cat de cat cantitatea folosita). Varza in galeata se aseaza cu gaura in sus. Dupa ce am pus doua verze, punem peste ele iarasi cimbru, piper, foi de dafin, inflorescenta de marar, hrean. Facem saramura: eu am pus 3 l de apa si 7,1/2 linguri mari de supa pline cu sare pe care am dizolvat`o in apa. Se pune saramura, tifon sau o panza alba apoi o farfurie deasupra sa stea apa deasupra farfuriei.  Dupa 3 zile se gusta zeama. Daca este dulce zeama ptr ca trage varza sarea, se scoate 1 l  zeama din  galeata se mai adauga 1,5 lingura de sare, daca este prea putina apa mai facem saramura masurat atat apa cat si sarea ( trebuie sa se simta sarata zeama la gust). Se amesteca bine sa se dizolve sarea si se pune inapoi in galeata. Miscam putin verzele sa se faca circuit si loc intre ele, suflam printr`o teava  sa ajunga zeama peste tot (incet umblam cu varza). A patra zi, verificam zeama daca cumva se intampla sa se ingroase (sa se baloseasca fenomen posibil si la murarea verzei capatani necongelata) goliti toata zeama din galeata, scoateti verzele stoarceti`le usor sa se elibereze de zeama, asezatile inapoi in galeata cu hrean si piperul ramas si faceti alta saramura noua 1 lingura cu varf plus 1 lingura rasa de sare la litru de apa, puneti panza si farfuria si o mai suflati la doua zile. Procesul de murare dureaza 7- 8 zile daca tinem la cald vasul cu varza pusa la murat (ma gandeam ca va dura mai mult).  Galeata nu se umple pana sus ptr ca trebuie sa aibe loc unde sa se ridice moarea cand incepe procesul de fermentare. Se tine la loc caldut pana ce se mureaza, apoi se pune capacul si se tine la rece. 

IMG_2532

Dupa 7 zile!

IMG_2919

IMG_2914

Sa va fie de folos celor ce incercati!

 

Anunțuri

18 comentarii (+add yours?)

  1. Antonia
    Noi 05, 2016 @ 11:27:42

    Varza deja murata merge pusa la congelator? Tot pt sarmale as vrea. Fiind placata din tara m-ar ajuta sa am varza sub aceasta forma

    Răspunde

    • cerulina
      Noi 07, 2016 @ 12:51:26

      Eu varza asta care am congelat`o apoi am pus la murat am tinut`o in zeama ei! Nu am pus in congelator dupa ce am murat`o. Varza murata normal necongelata am pus dupa murare foi in congelator!

      Răspunde

  2. Mariana Badea
    Mar 21, 2016 @ 21:33:19

    Am fost sigura ca reuseste experimentul!

    Răspunde

  3. Lubita
    Dec 06, 2015 @ 08:35:52

    Doamne,ce-ti mai trece prin cap!!!bravo daca experimentul e reusit,felicitari! am folosit si eu varza congelata pentru sarmale dar in cantitati mici,pentru ca eu am „ditamai”butoiul cu varza murata!

    Răspunde

  4. cozia
    Dec 01, 2015 @ 09:07:37

    da, deci primul comentariu nu s a pus.
    fata frumoasa nu inteleg ceva,, cantitatea de sare de la inceput ce treaba are cu a 2 a cantitate de sare din saramura, ca prima data ai bagat varza la congelat fara cotoare si atat. de unde iau in considerare reteta caci vreau sa murez cantitatea de varza explicata de tine acuma de sarbatori pentru nelipsitele sarmale. Nu am inteles, ce imi scapa? multumesc frumos.

    Răspunde

  5. cozia
    Dec 01, 2015 @ 09:05:01

    acuma fac o proba ca nu stiu daca al meu comentariu s a inregistrat.

    Răspunde

  6. Anonim
    Dec 01, 2015 @ 09:03:47

    salut frumoaso! nu inteleg ceva te org frumos sa mi explici, mai intai scrii despre 2 si jumatate linguri mari de sare desi pui varza la congelat doar fara cotor, apoi pui din nou despre sare 7 linguri si ceva… si nu inteleg, la ce ai mai scris prima cantitate de sare daca a doua cantitate e diferita, ce imi scapa mie te rog mult sa mi spui! multumesc frumos si astept 🙂 vreau sa pun si eu acu varza pentru sarmalele nelipsite de sarbatori.
    cozia+

    Răspunde

    • cerulina
      Dec 01, 2015 @ 20:51:14

      iti scapa ptr ca nu ai citit atent! Varza congelata nu are nici o legatura cu lingurile de sare. Nu am scris niciunde ca pun sare la varza cand o congelez. 🙂 Este foarte simplu: In reteta scrie 2 linguri si jumatate de sare la un litru de apa in prima faza. A doua faza, este daca cumva se baloseste apa… am scris toate variantele in modul de preparare. Nici o incurcatura, nimic diferit! In modul de preparare am scris cum am facut eu. Eu am pus 3 l de apa si 7,1/2 linguri mari de supa pline cu sare pe care am dizolvat`o in apa, adica 2,5 linguri sare x 3 l de apa =7,5 linguri de sare. Se intelege acum? Este normal sa scri toate variantele. Alta persoana se poate limita la cat/cum am facut eu si foloseste cantitatile care de fapt sunt aceleasi sau poate ca are varza mai multa sau mai putina… Folosesti cantitatile scrise la ingrediente.

      Răspunde

      • cozia
        Dec 02, 2015 @ 07:29:49

        ok, mersi, mersi, mersi 🙂 bine ca nu te ai suparat 🙂 asta e, ce sa fac daca n am inteles in prima faza, n am citit atent, desi, am citit de mai multe ori, insa, zau ca trebuia sa te intreb 🙂 acuma gata, la varza cu mine, tocmai am cumparat o si ma asteapta saraca, ce o pati ea cu mineeee….:) multumesc foarte mult.
        cozia

      • cerulina
        Dec 02, 2015 @ 14:38:46

        Nu este nici o suparare! Spor si sa faci exact asa cum scrie acolo! 🙂

  7. margareta
    Noi 22, 2015 @ 20:58:00

    Astept rezultatul

    Răspunde

  8. gustosel.com
    Noi 17, 2015 @ 04:41:15

    Foarte interesant experimentul! Astept cu nerabdare si rezultatul 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: