Cine nu isi aduce aminte de porumbele? Cred ca sunt foarte putini care nu isi aduc aminte de gustul astrigent al porumbelelor cand le gustau direct din porumbar dupa ce cadea prima bruma.
Nu ezitati sa faceti acest gem si sirop de porumbele! Preparate au cu totul alt gust, un gust foarte placut si nu este voie sa trecem peste beneficiile acestor dragalase porumbele.
Beneficii
(cateva dintre ele)
Porumbelele au efect dezinfectant, astrigent, diuretic, antidiareic, antibacterial, antioxidant. Stimuleaza imunitatea, pazeste organismul de raceala şi gripa, tonifica oasele, dinţii, unghiile, stabilizeaza tensiunea arteriala. Conţin tanin, minerale : calciu, potasiu, zinc, fier, magneziu, provitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C. Sunt benefice ptr sistemul digestiv, ajuta la eliminarea bacteriilor de la nivelul stomacului, gurii, gatului si intestinelor. Ajuta la mentinerea starii de bine a tranzitului intestinal.
Sirop de porumbele
Ingrediente
(cantitatea de porumbele am scris care am folosit`o eu se poate mai mult)
3,5 kg porumbele
1,200 ml apa rece
zaharul se adauga 400-500 gr la 1l de pasta rezultata dupa fierbere
Dragalasele porumbele moi si bune pentru preparat!
Dupa curatarea foarte minutioasa se spala bine apoi pun intr`o oala si se adauga apa.
Se fierb amestacandu`se in oala cu o lingura de lemn pana ce se desprinde pulpa de sambure. Continutul va avea textura unui sos.
Dupa ce se desprinde pulpa de sambure, se trec calde printr`o sita, apasand cu dosul unui polonic. Samburii si ce mai ramane in sita, nu se arunca se pun separat intr`un vas, apoi cand este data toata compozitia prin sita si punem samburii si cojile in vas, se acopera vasul si se lasa sa stea 3 ore.
Pasta rezultata ce a curs prin sita, o masuram apoi adaugam zaharul , punem pe foc si lasam sa fiarba pana ce se ingroasa bine. Daca nu aveti camara aerisita, cand este gata groasa pasta si opriti focul puneti niste aspirine netamponate facute pulbere si amestecati compozitia cu lingura. Se pune gemul fierbinte in borcane fierbinti, se inchid borcanele cu capace si se pun in plapuma pana la racirea completa.
Eu am avut 2,5 l pasta strecurata la care am adaugat 1,5kg zahar tos.
Din ingredientele de mai sus, rezulta 3 borcane de 720ml, 1 de 200ml de gem (siropul este gros si este in borcane pus).
Dupa ce au stat cuminti borcanele in plapumioara degustam.
Sirop de porumbele
Samburii si cojile rezultate din presarea ptr obtinerea pastei ptr gem, punem la fiert cu 1,300l apa si lasam sa fiarba 20 min. Strecuram fierbinte printr`o sita in care am pus si o panza deasa sa obtinem un lichid curat si limpede. Pentru evitarea fierbintelii, presam panza stransa ca o bocceluta cu fundul unei linguri de supa.
Lichidul rezultat
Masuram cat lichid avem si adaugam cantitate egala de zahar tos, punem la fiert pana ce se leaga. Trebuie facuta proba pe o farfurioara si lasat sa se raceasca pe farfurioara sa vedeti consistenta reala. Eu am lasat siropul mai gros si l am pus in borcan nu in sticle. Se pune fierbinte in borcane fierbinti si se lasa in plapuma pana ce se racesc complet. Siropul daca este mai gros, se poate folosi ca topping la diferite deserturi, pus deasupra painii cu unt, etc.
Pofta buna!
nov. 05, 2015 @ 13:31:43
Superrr,vreau si eu😉😉😉
nov. 16, 2015 @ 13:34:35
🙂 🙂
nov. 02, 2015 @ 14:18:41
Este exact cum ai zis „sanatate la borcan” si fffff buna!!!!💋❤️
nov. 16, 2015 @ 13:34:19
Sa va fie de bine! ❤