Gem si sirop de porumbele

20151102_142610

Cine nu isi aduce aminte de porumbele? Cred ca sunt foarte putini care nu isi aduc aminte de gustul astrigent al porumbelelor cand le gustau direct din porumbar dupa ce cadea prima bruma.

Nu ezitati sa faceti acest gem si sirop de porumbele! Preparate au cu totul alt gust, un gust foarte placut si nu este voie sa trecem peste beneficiile acestor dragalase porumbele.

Beneficii

(cateva dintre ele)

Porumbelele au efect dezinfectant, astrigent, diuretic, antidiareic, antibacterial, antioxidant. Stimuleaza imunitatea, pazeste organismul de raceala şi gripa, tonifica oasele, dinţii, unghiile, stabilizeaza tensiunea arteriala. Conţin tanin, minerale : calciu, potasiu, zinc, fier, magneziu, provitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C. Sunt benefice ptr sistemul digestiv, ajuta la eliminarea bacteriilor de la nivelul stomacului, gurii, gatului si intestinelor. Ajuta la mentinerea starii de bine a tranzitului intestinal. 

20151102_142149

Sirop de porumbele

IMG_1398

Ingrediente

(cantitatea de porumbele am scris care am folosit`o eu se poate mai mult)

3,5 kg porumbele

1,200 ml apa rece

zaharul se adauga 400-500 gr la 1l de pasta rezultata dupa fierbere

Dragalasele porumbele moi si bune pentru preparat!

IMG_1923

 

Dupa curatarea foarte minutioasa se spala bine apoi pun intr`o oala si se adauga apa. 

IMG_1318

Se fierb amestacandu`se in oala cu o lingura de lemn pana ce se desprinde pulpa de sambure. Continutul va avea textura unui sos.

 

IMG_1343

Dupa ce se desprinde pulpa de sambure, se trec  calde printr`o sita, apasand cu dosul unui polonic. Samburii si ce mai ramane in sita, nu se arunca se pun separat intr`un vas, apoi cand este data toata compozitia prin sita si punem samburii si cojile in vas, se acopera vasul si se lasa sa stea 3 ore.

IMG_1351

Pasta rezultata ce a curs prin sita, o masuram apoi adaugam zaharul , punem pe foc si lasam sa fiarba pana ce se ingroasa bine. Daca nu aveti camara aerisita, cand este gata groasa pasta si opriti focul puneti niste aspirine netamponate facute pulbere si amestecati compozitia cu lingura. Se pune gemul fierbinte in borcane fierbinti, se inchid borcanele cu capace si se pun in plapuma pana la racirea completa.

Eu am avut 2,5 l pasta strecurata la care am adaugat 1,5kg zahar tos.

IMG_1354

Din ingredientele de mai sus, rezulta 3 borcane de 720ml, 1 de 200ml de gem (siropul este gros si este in borcane pus).

20151102_142149

Dupa ce au stat cuminti borcanele in plapumioara degustam.

20151102_142610

Sirop de porumbele

Samburii si cojile rezultate din presarea ptr obtinerea pastei ptr gem, punem la fiert cu 1,300l apa si  lasam sa fiarba 20 min. Strecuram fierbinte printr`o sita in care am pus si o panza deasa sa obtinem un lichid curat si limpede. Pentru evitarea fierbintelii, presam panza stransa ca o bocceluta cu fundul unei linguri de supa.

Lichidul rezultat

12196007_947585578610417_2846612913086348254_n

Masuram cat lichid avem si adaugam cantitate egala de zahar tos, punem la fiert pana ce se leaga. Trebuie facuta proba pe o farfurioara si lasat sa se raceasca pe farfurioara sa vedeti consistenta reala. Eu am lasat siropul mai gros si l am pus in borcan nu in sticle. Se pune fierbinte in borcane fierbinti si se lasa in plapuma pana ce se racesc complet. Siropul daca este mai gros, se poate folosi ca topping la diferite deserturi, pus deasupra painii cu unt, etc. 

IMG_1398

Pofta buna!

4 comentarii (+add yours?)

  1. olga petre
    Noi 05, 2015 @ 13:31:43

    Superrr,vreau si eu😉😉😉

    Răspunde

  2. ginasicoe80
    Noi 02, 2015 @ 14:18:41

    Este exact cum ai zis „sanatate la borcan” si fffff buna!!!!💋❤️

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: