Paine cu lapte si oua

IMG_9587

O painica impletita in lung sau in forma de colac cu un miez foarte pufos, gustos, un aluat mai bogat care se fac colacii de sarbatori! 

20151005_155434

Ingrediente

(pentru 2 paini)

1 kg + 6 linguri cu varf faina alba de buna calitate

50 gr drojdie

550ml lapte caldut

3 oua intregi

3 linguri de zahar

5 linguri ulei

1 varf de lingurita turmeric (optional)

1 lingura de sare

2 galbenusuri ptr uns deasupra

susan, seminte de in sau  mac ptr pus deasupra

Mod de preparare

Eu am folosit malaxorul ptr framantat!

Se pune 1 kg faina in bol si se face un cuib in mijlocul fainii. Punem drojdia faramitata, putina faina dupa marginea bolului, zaharul si turnam laptele cald si lasam sa dospeasca. Cand a dospit drojdia, adaugam uleiul, sarea, ouale si incepem framantarea. Cand sunt toate ingredientele framantate bine, adaugam cele 6 linguri cu varf de faina si framantam incontinuare. Vom obtine un aluat mai moale, fin dar nelipicios ( duce putin in eroare si aveti impresia ca ar mai trebui faina dar ptr reusita garantata nu mai adaugati in plus faina). 

Gata framantat arata asa ! Am facut cu degetul niste gropite a se vedea ca este molae dar nelipicios!

IMG_9506

Acoperim cu un servet si lasam la cald sa creasca pana ce isi dubleaza volumul (la cald adica la temp camerei fara curenti de aer).

Gata crescut!

IMG_9516

Infainam putin plansa de lucru si facem un sul mai lung din tot aluatul.

IMG_9522

Indoim asa si taiem in jumatate obtinand doua suluri.

IMG_9524

Fiecare sul il taiem in sase parti.

IMG_9533

Din cele 6 facem din fiecare cate un sul mai lung asa cum se vede in imagine, necesar pentru o painica.

IMG_9541

Cele sase suluri le impreunam la un capat si incepem impletirea lor.

IMG_9542

Sper sa fie de ajutor imaginile!

IMG_9555

IMG_9552

IMG_9551

Daca nu va descurcati cu impletitura in sase, faceti 3 suluri in loc de sase la o paine si impletiti in trei, sau faceti sase suluri si impletiti  in trei simplu cate doua suluri odata pe dedesubt nu pe deasupra (sper ca se intelege cum zic) obtineti o impletitura frumoasa si in varianta propusa de mine.

Painica gata impletita in sase, capetii bagati bine dedesubt si o aranjam putin cu ambele maini deodata pe ambele parti strangand usor de aluat dinspre margini inspre mijloc. 

IMG_9546

 Punem painicile in tava tapetata cu hartie de copt, punem un stergar deasupra si lasam sa creasca in tava.

IMG_9563

Gata crescute painicile in tava, unse cu galbenus deasupra si presarat seminte.

Bagam tava in cuptorul preincalzit la 190 grade pe un raft mai sus de mijlocul cuptorului (la cuptor cu gaz ma refer) pt 25 minute, apoi marim focul la 220 grade pentru inca 20 minute. Painicile trebuie sa fie rumene deasupra si dedesubt.

IMG_9567

Painicile scoase din cuptor, le punem cu grija pe un gratar, un stergar desupra si le lasam sa se raceasca.

IMG_9587

Sa gustam! Proaspat, miez pufos, coaja subtire!

Pufoase si a doua zi!

Se pastreaza invelite intr`un stergar apoi pus in punga de naylon. 

20151005_155434 20151005_155533 20151005_155739

Pofta buna!

1 comentariu (+add yours?)

  1. ginasicoe80
    Oct 06, 2015 @ 17:27:49

    O paine de vis!!!!❤

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: