Gem si sirop de zmeura

IMG_3755

IMG_3764

IMG_3773

Ingrediente

2,250 kg zmeura

850 gr zahar

zeama de la 3 lamai sau 3 plicuri de 8g sare de lamaie

4 aspirine netamponate zdrobite 

Mod de preparare

Curatam zmeura si o punem dupa o zi pe alta intr`un vas de sticla la frigider.

IMG_3683 IMG_3684

A doua zi, spalam zmeura bine (eu am pus`o in centrifuga). Lasam sa se scurga bine de apa.

IMG_3688

Zmeura stoarsa de apa, o punem intr`o oala cu zeama sau sarea de lamaie, amestecam in ea pana ce da in clocot.

IMG_3698

Luam oala deoparte de foc.

IMG_3707

Punem o sita pe o oala si dam zmeura prin sita si curatam dosul sitei din cand in cand ptr a lua pulpa dupa sita. Au mai scapat cativa samburi in oala.

IMG_3710

Punem oala pe foc si lasam sa clocoteasca in clocote mici pana ce scade si se ingroasa. Amestecam in oala dureaza cam 15 minute.

IMG_3716

Cand este gata scazuta fierbe asa cu bulbuci mari cum se vede in imagine. Adaugam zaharul si stam langa oala ptr ca se va umfla in sus. Fierbem impreuna cu zaharul pana ce se leaga nu dureaza mult. Nu luam spuma! O sa dispara singura dupa ce  fierbe cu zaharul.

IMG_3729

Gata gemul!  

IMG_3738

Facem proba la gem! In borcane va fi putin mai inchisa. 

IMG_3764

Cand este gata, oprim focul si daca dorim sa punem aspirina, acum este momentul. Zdrobim aspirina si luam 2 linguri de gem din oala intr`o ceasca, amestecam in ceasca cu aspirina, apoi punem in oala. Amestecam totul si punem fierbinte in borcane si inchidem borcanele. Eu am pus borcanele intr`o tava captusita cu un prosop, iar deasupra borcanelor prosop.

IMG_3745

Sirop

Samburii si pulpa ramasa in sita, se pun cu 1, 100l apa la fiert cam 20 min. Se opreste focul si se lasa sa se racoreasca. Se trece zeama prin sita presand bine cu dosul polonicului samburii in sita, apoi toata zeama se pune in oala in care am fiert gemul de zmeura, se sterg peretii oalei cu zeama, apoi se strecoara inapoi in oala curata in care am fiert zeama cu samburii, se pune 1kg zahar si zeama de la 1 lamaie sau 1 plic sare de lamaie si se fierbe pana ce se leaga siropul. Nu se fierbe foarte mult siropul (nu trebuie sa stea perla pe farfurie) ptr ca se mai ingroasa in sticle cand se raceste. Se toarna fierbinte in sticle sterilizate. Spuma dispare! S`a format cum am turnat siropul in sticla.

IMG_3773

1 comentariu (+add yours?)

  1. ginasicoe80
    Iun 22, 2015 @ 19:22:05

    Tare buna, multumesc pentru reteta!!!❤

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: