Dulceata de nuci verzi

IMG_2934

IMG_2972

Dulceata de nuci verzi este o dulceata rafinata aromata si diferita de alte dulceturi!

Voi prezenta reteta aceasta care o manca sotul meu in copilarie facuta acasa in Bucovina!

Ingrediente

800 bucati nuci verzi

4 kg zahar

600 ml apa rece

2 plicuri sare de lamaie

vanilie dupa gust

Ptr a putea prepara aceasta minunata dulceata, in primul rand trebuie sa mergem sa culegem nucile!

IMG_2757

IMG_2752

Pregatirea nucilor 

Curatam nucile cu un cutitas pana la partea alba si le punem intr`o galeata / vas cu apa rece.

IMG_2775

Nuca curatata.

IMG_2780

Dupa ce am curatat toate nucile, aruncam  apa in care au stat pana le`am curatat si punem apa rece curata peste ele, punem o farfurie sa stea complet sub apa 1 ora.

IMG_2829

Dupa o ora, schimbam apa, punem iarasi farfuria si lasam nucile cuminti sa stea in apa 12 ore. Noi le`am curatat seara si le`am lasat peste noapte. Dupa cele 12 ore, schimbam apa si punem in apa 2 plicuri sare de lamaie , farfuria si lasam 1 ora.

IMG_2832

Mod de preparare dulceata

******* Folositi o oala mare pentru dulceata! Recomandat oala de inox pentru ca nu se pateaza,sau o oala emailata inchisa la culoare pe interior!

Dupa ce au stat 1 ora in apa cu sarea de lamaie, luam cu mainile facute caus nucile din apa lasand sa se strecoare apa printre degete si le transferam in oala in care facem dulceata. 

Nucile puse in oala ptr dulceata.

IMG_2836

Adaugam peste nucile din oala 2 kg de zahar si cei 600 ml apa, amestecam, punem celelalte 2 kg zahar si amestecam.

Primele 2 kg de zahar si apa adaugate peste nuci.

IMG_2843

Punem oala la foc mic cat sa se topeasca zaharul si sa iasa apa din nuci.

Zaharul topit si apa lasata de nuci. Din acest moment putem da focul la mai mare sa inceapa nucile sa fiarba in clocote mici, amestecand usor in ele pana cand se leaga siropul si se face culoarea caramelului. Cand incepe sa scada si sa se ingroase siropul, trebuie stat pe langa oala ptr ca face siropul spuma si se ridica deasupra. Se spumeaza.

IMG_2847

Gata dulceata.

IMG_2921

 Adaugam vanilia dupa gust. Amestecand in oala, siropul se umfla si face putina spuma aceasta nu este o problema. Dupa cum se observa, nucile se vor face mici, dar in mijloc sunt pline cu sirop.

IMG_2984

Luam cu lingura din sirop si picuram pe ceva rece. Picaturile nu trebuie sa se imprastie.

IMG_2903

Lasam sa se astampere dulceata in oala si punem in borcane cu polonicul, amestecand in oala usor sa luam nuci si sirop. Nu vom avea sirop in plus. Daca va deranjeaza spuma care se formeaza cand turnati in borcane, apasati usor cu lingura nucile in jos si luati spuma. Spuma aceasta dispare dar asa se formeaza cand se pune in borcane (doar deasupra va fi putina spuma).

IMG_3003

Dupa ce se raceste dulceata bine in borcane, se pun capacele.

IMG_3014

IMG_2934 IMG_2935

Pofta buna!

2 comentarii (+add yours?)

  1. ginasicoe80
    Iun 01, 2015 @ 21:50:18

    Ca la mămuca acasă, tare bună!!!💋❤️

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: