Serbet de maci salbatici & Serbet de trandafiri

Serbet de maci salbatici!

IMG_4624

Serbet de trandafiri!

IMG_4639

Fine si delicioase!

Ptr aceste doua sortimente de serbet, eu am avut siropul facut decand am facut dulceata si sirop de maci salbatici si dulceata si sirop de trandafiri!

Dulceata si sirop de maci salbatici

https://cerulina.wordpress.com/2015/05/19/dulceata-si-sirop-de-maci-salbatici-2/

Dulceata si sirop de trandafiri

https://cerulina.wordpress.com/2015/05/16/dulceata-si-sirop-de-trandafiri/

Ar fi fost mare pacat sa nu fac si dulceata si siropul, pe care il pot folosi atunci cand am nevoie de el! De exemplu azi am folosit siropul la serbet! Siropul facut de mine, este gros numai bun ptr serbet!

Bine de stiut:

Aceasta este o varianta mai simpla de pus in practica atunci cand iti este pofta de serbet si nu doresti sa freci siropul cu facaletul!

Daca aveti siropul gros facut dinainte, il incalziti cat sa tineti degetul in el, iar daca aveti sirop facut si nu are consistenta necesara ptr serbet, il mai fierbeti si se poate face din el serbet, ori de cate ori va este pofta!

Nu este necesar sa faceti cantitati mari odata, doar daca mai aveti de dat si cadouri borcanele de serbet asa ca in cazul meu!

Daca nu aveti mixer puternic, ramaneti la varianta clasica ” facaletul”. 

Indiferent mixer sau facalet,  siropul trebuie sa fie fiert gros ptr reusita serbetului. Daca siropul nu este fiert corespunzator, veti obtine un serbet subtire care se va taia in borcane, iar la fundul borcanului se va depune siropul!  Daca se intampla asa, nu il aruncati, ci il puneti putin in frigider si il amestecati in borcan cu o lingura pana se omogenizeaza!  Pentru urmatoarea tura de serbet, veti sti ca trebuie fiert mai mult siropul!

Eu azi m`am abatut de la regula facaletzului si am facut asa dupa cum mi`a dictat mie unitatea mea centrala(mintea mea). Am procedat asa cum voi scrie mai jos ptr ambele serbeturi! Modul de preparare este identic la ambele serbeturi.Culoarea mai inchisa este a serbetului de maci salbatici, iar culoarea mai deschisa a serbetului de trandafiri. Borcanelele in care am pus serbetul sunt mici de 200gr. 

Ingrediente

Atat ptr serbetul de maci salbatici cat si ptr serbetul de trandafiri, avem nevoie de cate 1l sirop gros din fiecare sortiment si zeama de la jumatate de lamaie mare ptr fiecare.

Daca nu aveti siropurile facute, siropul proaspat facut, il probati in farfurioara sa ramana picur, sa nu se imprastie (cat probati luati oala dupa foc). Luati cu o lingura din siropul fierbinte si puneti intr`un pahar cu apa rece de la frigider. Picatura ajunsa in apa daca nu se imprastie si ramane stransa si o puteti lua in mana sa o modelati este potrivit siropul ptr serbet. Daca nu se intampla acest fenomen, puneti iarasi oala pe foc si continuati fierberea pana ajungeti la proba bilutei (chiar daca faceti si dulceata tot asa trebuie sa fie). Se pune la racit in apa foarte rece si se raceste atat cat sa puteti tine degetul in el.

Eu am avut siropurile gata facute si doar am pus pe rand sticlele in cuptorul incalzit sa se incalzeasca bine siropul din sticla.

Proba in apa rece am facut`o sa se vada ptr cine doreste sa incerce retetele! Reusita serbetului tine de consistenta siropului.

Aici am pus putin sirop in apa rece de la frigider, dupa ce am incalzit sticla bine!

20150527_122753

Dupa ce am golit sticla in bolul mixerului, am pus si in sticla apa rece de la frigider! Am pus dop la sticla si am intors`o invers ptr a se vedea cum sta siropul dupa fundul sticlei in contact cu apa rece. Chiar incalzit cat sa tin degetul, siropul tot s`a scurs greu din sticla (ce se vede pe marginile sticlei). In mijlocul sticlei este siropul dupa fund! Asa trebuie sa stea.

20150527_132032

Continuam!

Punem siropul in bolul mixerului, fixam mixerul pe turbo si mixam cam 10 minute, pana ce se albeste si se ingroasa siropul!  Punem zeama de la jumatate de lamaie treptat cu mixerul pornit ptr  inca 2 minute. Facem pauza 5 minute si mixam iarasi inca 1o minute.

20150527_135832

Va arata asa

20150527_140306

Punem  folie si punem bolul in congelator ptr 20-30 min sa se raceasca foarte bine.

Scoatem bolul din congelator si mixam! Nu vom putea mixa normal pana la fundul vasului ptr ca merge greu. Serbetul este gros si vom mixa cu paletele ridicate din bol, serbetul adunandu`se in sus pe palete. Miscam mixerul sa cuprindem toata suprafata si mixam bine inca vreo 10 min. Cand este gata, luati putin serbet intre degete (intre police si aratator)  apropiati degetele  apoi le despartiti. Serbetul dintre degete trebuie sa se desparta nu sa se intinda intre degete. Daca se intinde…. continuati inca putin mixarea.

IMG_4575 IMG_4576 IMG_4577 IMG_4578 IMG_4579

IMG_4580 IMG_4581

Am taiat un pet de 5 l si am facut o palnie. Am bagat cu lingura in palnie si am indesat in jos sa curga in borcan!

IMG_4582

Am facut si proba serbetului in sifon rece!

IMG_4592 IMG_4593 IMG_4594

Degustam!

Serbet de maci salbatici

IMG_4602

Serbet de trandafiri!

IMG_4634 IMG_4639

Pofta buna!

2 comentarii (+add yours?)

  1. Mariana Badea
    Mai 28, 2016 @ 21:25:32

    Doamne ce frumos arata serbetul!Este sidefiu!Excelent!

    Răspunde

  2. ginasicoe80
    Mai 27, 2015 @ 20:13:19

    Minunat serbetul!!!! :*❤

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: