Miere si gem din flori de salcam

IMG_2256

Un gust rafinat! 

IMG_2249

Ptr aceasta minunata miere/sirop cum o stiti fiecare si ptr gem, in primul rand trebuie sa mergeti la cules flori de salcam!

Cel mai indicat sa mergeti pe camp sau in padure!

IMG_2138

Ingrediente

3 kg flori de salcam alese fara ciorchine, fara muguri 

4,3ool apa

4 kg zahar tos

vanilie (dupa gust)

zeama de lamaie (dupa gust)

Mod de preparare

Florile alese si cantarite se spala foarte bine in mai multe ape si se storc bine de apa.

Selectarea florilor!

IMG_2140

Alese….. aici avem 1 kg 

IMG_2142

Apa, zaharul se pun intr`o oala mare si se fierb pana se leaga siropul.

Cand siropul este legat, se adauga florile care se vor ridica deasupra la inceput trebuie o oala mare. Se sta langa oala si usor intoarcem florile in sirop.(eu am folosit o oala de 15l).

20150510_195958

Se fierb la foc mai mare pana isi schimba culoarea si mai scade siropul. Oprim focul si lasam oala acoperita pana a doua zi (eu am fiert seara si am lasat pana dimineata).

IMG_2213

A doua zi, luam cu un polonic florile si le presam printr`o sita bine cu dosul polonicului, apoi strecuram siropul prin sita.

Florile stoarse!

IMG_2235

Cand stoarcem florile, siropul se va tulbura nu va speriati asa trebuie sa se intample! Iasa totul din floare.

IMG_2229

IMG_2230

Punem siropul din nou la fiert sa scada si sa se ingroase. Facem proba sa fie bine legat. Cand este gata siropul  care va arata ca mierea de gros, se stinge focul, se adauga vanilie si zeama de lamaie dupa gustul vostru, opriti daca doriti miere in borcane sau in sticle.  Sticlele sau borcanele cu sirop le inchideti si le puneti invers sa faca vid.

Siropul este fierbinte si este suficient sa intoarcem sticlele sau borcanele in care l`am pus invers pe capac ptr a face vid. 

Continuam cu gemul!

Florile le pasam cu un mixer vertical sa fie pasta si adaugam treptat din mierea fierbinte pana la incorporarea completa a mierii din oala, amestecand cu o lingura/spatula de lemn.

IMG_2241

Gemul se pune in borcane fierbinti, se inchid borcanele si se pun la foc intr`o oala cu apa cu prosop de bucatarie dedesubtul borcanelor si unul ud deasupra lor 15 min, sau intr`o tava fara apa la cuptorul preincalzit la 150-160 grade ptr 10 minute. Indiferent de varianta de sterilizare aleasa, borcanele se lasa la racit in tava sau in oala.

Gemul nu este suficient de fierbinte combinat cu florile pasate si din acest motiv le vom pune la sterilizat varianta aleasa dintre cele doua prezentate mai sus.

Eu am ales varianta cuptor!

(foto inainte de a le pune in cuptor)

IMG_2245

Sper sa incercati aceasta reteta si sa fie pe placul vostru!

IMG_2249

Sa aveti pofta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: