Specialitati facute acasa

Acum 1 luna m`am apucat de procesat aceste minunate specialitati! 

Mai jos voi scrie pasii procesarii acestor minunate specialitati care nu se compara la gust nici cu cele mai scumpe specialitati facute industrial.

 

Pancetta rolata cu 4 piperuri (burta de porc rulata)
Pancetta tesa (burta de porc lata nerulata)
Costita
Pulpa de porc fara slanina legata

10991236_829537543748555_7460441059965931282_n

 

Pancetta rolata cu 4 piperuri (burta de porc rulata)
Pancetta tesa (burta de porc lata nerulata)

 

10171125_829547283747581_4613115918259515578_n

Pancetta rolata cu 4 piperuri (burta de porc rulata)

 

10409700_829548743747435_1500437855384374279_n

 

20150219_235535 copy copy

 

 

Pancetta rolata cu 4 piperuri (burta de porc rulata) stanga,  Pancetta tesa (burta de porc lata nerulata) mijloc,  Pulpa de porc fara slanina legata  dreapta.

20150220_112121 copy

Materia prima

Costita, burta de porc, pulpa de porc fara slanina, fara soric

IMG_8590

 

Burta de porc 

 

IMG_8603

Pulpa de porc pe care o taiem pe lungime bucat mai groase 

IMG_8611

 

 

 

Exista doua feluri de saramura: uscata sau umeda. Eu am ales varianta saramurii umede.

Ptr aceasta am masurat asa: la fiecare l de apa rece am calculat 1oo gr sare grunjoasa neiodata.

Toate carnurile le`am pus intr`un singur vas si am turnat saramura (apa cu sarea topita) dupa ce am pus saramura le miscam putin sa intre apa sub ele  toate bucatile de carne trebuie sa stea in saramura .

IMG_8617

 

Ptr aceasta, eu am umplut sticle de plastic de 2 l cu apa si am pus peste ele. Am lasat la rece 2 zile.Dupa 2 zile am luat din vas cam 2 l saramura, am topit 1 cana de zahar tos in ea, frunze de dafin, piper macinat, usturoi pisat cam 300 gr si am turnat peste carnuri si am miscat toate bucatile sa se omogenizeze toata saramura. Am lasat la rece inca 4 zile.

 

IMG_8619

 

Dupa  6  zile

3 l vin alb sec se pun intr`un recipient mai ingust (galeata) si fiecare bucata scoasa din saramura se trece prin vin. Se sterg prin tamponare.

Costitele si  Panceta Tesa (burta nerulata) le lasam de`o parte agatate undeva dupa ce le`am facut o gaura si am introdus ata groasa in loc de carlig.

Bucatile din pulpa de porc le legam strans asa:

DSC01107 copy copy

 

Sa nu uitam ata ptr agatat: trecem varful cutitului prin bucata de carne si introducem ata.

DSC01114 copy copy

 

Acum ne ocupam de Pancetta rolata 

Luam bucata de burta de porc si o punem pe blatul de lucru

este asa mai neagra de la piperul negru macinat pus la saramura

DSC01117 copy copy

 

Desfacem cu grija bucata in doua exact asa ca si cand am deschide o carte

DSC01119 copy copy

Gata desfacuta

Daca cumva in mijloc nu este patrunsa bine de sare, presarati putina sare grunjoasa si piperurile proaspat rasnite 

 

DSC01122 copy copy

 

Incepem si rulam cat putem de strans

 

DSC01125 copy

Gata rulata pregatita de legat: legam cu ata mai groasa exact ca si la Pulpa legata 

 

DSC01132 copy copy

Apoi cu ata tare mai subtire cat mai des (eu am folosit o ata putin mai groasa decat ata de macrame) aveti grija…. taie la deget ata la strans 🙂

 

DSC01137 copy copy

Ata de sustinere la fel o trecem prin bucata. Gata legate le dam cu piperuri proaspat rasnite.DSC01144 copy copy

Lasam tot ce am pregatit 1 zi la zvantat, apoi le ducem la fum. Eu le`am dus la afumatorie si am spus ca doresc fum rece. Se tin la afumat si aerisit, timp de 8 zile cu pauze intre fumuri ”8 zile in total”. Dupa afumare, se pun la loc racoros unde sa avem si curenti de aer cam 3 saptamani. Se vad …. scad in diamentru si sunt mai rigide la atingere. 

 

Gata uscate numai bune ptr consum!

Nimic nu se compara cu ce ai facut tu!

Sa nu uiti ca tot ce tu prepari nu se compara la gust  indiferent cat de apetisante ar parea in magazin cele mai atragatoare specialitati!

20150220_111344 copy

20150220_112140 copy - Copy

 

 

 

In speranta ca v`am incantat cu specialitatile mele crud uscate si afumate, va doresc spor la facut aceste minunate specialitati la voi acasa!

Sa le mancati sanatosi si cu multa placere !

 

 

Anunțuri

10 comentarii (+add yours?)

  1. Oltean Adrian
    Dec 19, 2016 @ 17:25:40

    Dv.,nu folositi silitra(azotat de sodiu)?

    Răspunde

  2. Ramona
    Feb 22, 2015 @ 07:22:48

    Bravo Cerra. Ti-au iesit niste minunatii. Am notat si noi reteta.

    Răspunde

  3. ginabradea
    Feb 22, 2015 @ 07:05:41

    Minunate sunt, gustul preparatelor facute in casa au un gust grozav! Felicitari!
    Ieri am scos si noi o tura de salamuri fiert-afumate si o pastrama de vita fiarta. Nu pot descrie ce gust au. Este ceva de munca la ele, dar merita! 🙂

    Răspunde

  4. Anonim
    Feb 21, 2015 @ 22:47:35

    Foarte bune…la iarna asta sigur voi incerca si eu👏

    Răspunde

  5. ginasicoe80
    Feb 21, 2015 @ 22:38:39

    Foarte bune mezelurile tale!!!! 🙂 ❤

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: