Cornuri & Cornulete umplute cu pecmez (magiun de prune)

Din gama prajituri si copturi de moda veche

 

DSC00805 copy

 

DSC00811 copy

 

Ingrediente:

Aluat

600 gr faina alba 

250gr iaurt gras si gros

150ml apa rece

10 gr drojdie uscata

1 pumn de zahar

1 lingurita rasa de sare

 

Ingrediente 

ptr uns aluatul pe care il vom unge de 3 ori

300gr untura alba de porc la temperatura camerei

3 linguri pline de faina alba

3 linguri pline zahar pudra

1 esenta de vanilie

coaja rasa fin de lamaie 

1 lingurita turmeric (optional ptr culoarea galbena si ptr sanatate)

Toate se amesteca cu untura , apoi amestecul rezultat se imparte in 3 parti.

Mod se preparare:

Se framanta aluatul (in prima faza veti avea impresia ca ar mai trebuii lichid dar nu mai este nevoie. Veti obtine un aluat pufos . Punem aluatul pe masa sau blatul de lucru infainat bine si deasupra si dedesubt si il intindem .Tot timplul cu masa infainata bine si aluatul la fel.

IMG_8074

Intins si taiat asa 

 

IMG_8093

Il ungem cu o parte din untura preparata si incepem sa il impachetam :  incepem cu o parte laterala pe care o suprapunem peste partea din mijloc, apoi venim cu cea de`a doua laterala pe care o suprapunem peste mijloc si continuam cu partea de sus care o aducem inspre mijloc apoi cu cea de jos tot inspre mijloc.

IMG_8097

Obtinem aluatul impaturit

IMG_8106

 

Repetam inca odata operatia in acelasi mod : intins aluatul taiat uns si impaturat si vom obtine iarasi o bucata de aluat impaturit.

IMG_8106

 

A treia oara, intindem aluatul pe masa infainata bine si deasupra si dedesubt, intindem mai mare  bucata de aluat, il ungem asa intreg cum este cu untura ramasa (din care oprim putin ptr uns bucata ingusta pe care o sa o avem dupa impaturare, impaturim lateralele inspre mijloc fara a suprapune aluatul, ungem suprafata ingusta cu untura oprita, iar marginea de sus o aducem inspre mijloc, iar cea de jos peste ea dar indoim putin capatul aluatului in interior.

IMG_8119

 

 Aluatul dupa cele trei faze de impaturat

 

IMG_8120

 

Intindem cu grija din aproape in aproape aluatul pe masa infainata bine cam  60/38-40 cm si taiem asa

IMG_8128

Apoi taiem in zig zag si punem umplutura, bagam capetii din margine usor  in interior sa nu iese umplutura si rulam dar in acelasi timp tragem putin de varful triunghiului sa obtinem prin rulare mai multe randuri.

Se pot umple cu: rahat, nutella etc.

IMG_8133

 

Punem  cornuletele in tava tapetata cu hartie , lasam sa creasca , ungem cu doua galbenusuri batute cu putina smantana si punem la copt in cuptorul preincalzit la 180 grade  cam 30 min (proba intors un corn sa vedeti partea care a stat in tava, ptr ca sunt foarte fragede si veti avea impresia ca nu sunt coapte.

IMG_8139

 

Gata coapte

DSC00799 copy

 

Nota: Cornuletele cand sunt coapte vor avea culoarea galbena de la turmeric care in timpul prepararii isi intensifica culoarea.

Dupa ce se racesc complet se pastreaza in punga de naylon.

Se pot consuma si reci sau usor reincalzite la MO.

  Daca doriti cornuri mari, taiati doar in zig zag aluatul fara sa mai taiati pe mijloc.

Daca nu puneti arome si zahar in untura, aluatul se poate folosii si la placinte/prajituri  cu branza sarata etc .

 

DSC00809 copy

 

DSC00814 copy

 

Pofta buna!

 

6 comentarii (+add yours?)

  1. monica
    Dec 21, 2016 @ 11:12:44

    Am descoperit singura ca 10 grame de drojdie uscata sunt echivalente cu 36 gr drojdie proaspata(pe pliculetul dr oetker de drojdie uscata scrie ca 7gr de drojdie uscata =25 gr drojdie proaspata)
    Am testat cornuletele , dar din pacate nu mi-au prea iesit.
    Am respectat intocmai reteta doar ca am in locuit cantitatea de drojdie uscata cu cea proaspata in proportia corecta.
    Parerea mea este ca intre impaturiri aluatul trebuia lasat la frigider o vreme, mie mi s-a parut, ca urmare a faptului ca la copt nu s-au desfacut foitele de aluat, ca untura la un moment dat s-a amestecat cu coca in timpul celor 3 intinderi.
    In fine, coca in cuptor s-a mai fisurat pe cornulete, nu s-au desfacut foi, dar dupa coacere desi nu erau aspectuoase, erau gustoase.

    Răspunde

    • cerulina
      Dec 31, 2016 @ 18:25:00

      Reteta este incercata de mai multe persoane carora le`au iesit! Daca doresti poti incerca alta reteta ptr ca sunt multe retete care se lasa la frigider intre impaturiri daca crezi ca acest procedeu nu este bun! Eu nu postez nimic pe blog fara a da reteta completa! Retetele din acest blog sunt incercate de foarte multe persoane si bineinteles preparate reusite! Nu stiu de ce nu ti`au iesit!

      Răspunde

  2. margareta cismasiu
    Oct 22, 2014 @ 19:59:56

    Sunt minunate.Da,cu untura ies mai fragede.

    Răspunde

  3. ginabradea
    Oct 20, 2014 @ 20:28:36

    Super-super!!! Minunata reteta, e la fel ca la foietaj, dar data pe repede-inainte 🙂 . Eu fac la fel, dar cu unt. Buna idee, bag untura 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: