Gulyas de porc si vitel cu galuste

 

Gulasul este un fel de mancare originar din Ungaria. Este ori fel principal de mancare ori o supa, in general facut din carne de vita, ceapa rosie, legume, condimente si paprika. Denumirea de gulas vine de la cuvantul unguresc gulyas, un cuvant ce desemneaza un pastor sau om care are grija de o cireada.  Gulasul alaturi de porkolt si paprikas, au origini comune; toate provin din tocana preparata in trecut de cei ce aveau grija de turmele de vite si sunt considerate mancarurile traditionale din Ungaria..

 

.DSC01031

 

 

 

Ingrediente

 ptr 25 de portii cum se vad in farfurie

 

1.5 kg pulpa de vitel  taiata cuburi 

2,5 kg pulpa de porc  taiata cuburi

1 cana plina cu  untura de porc

1,5 kg ceapa uscata  taiata pestisori

 4 ardei kapia rosu

2 ardei iuti 

3 morcovi mari

1 telina radacina mica tocata 

4 rosii decojite si pasate

Boia de ardei dulce

cimbru

piper

sare

chimion rasnit

2 foi de dafin

5 kg de cartofi

2 legaturi de patrunjel verde

Mod de preparare:

 

Carnea de vitel  se pune la fiert dinainte in Kucta sa fie fiarta de jumatate .

 

Carnea de porc se pune in ceaun cu untura sa se rumeneasca  dar nu sa fie fripta

 

Poza cu interiorul ceaunului lipseste 🙂

 

IMG_1131

 

Adaugam ceapa si ardeii iuti+ kapia  si telina sa se inabuseasca bine pana scade apa pe care o lasa ceapa.

DSC01005

Adaugam carnea cu tot cu supa de vitel. Zeama in ceaun  nu trebuie sa fie foarte multa si se urmareste  focul sa nu fie prea tare sa fiarba totul la foc molcom.

DSC01008

Mai lasam sa fiarba si adaugam  morcovii si condimentele dupa gust, dar sa fie putin mai condimentat decat normal .

 

DSC01012

Amestecam si mai adaugam putina apa fierbinte in ceaun. Amestecam in ceaun sa se topeasca legumele si sa incercam carnea sa fie fiarta. Cand carnea este aproape fiarta se adauga cartofii taiati cuburi si se mai adauga apa cat sa fie deasupra cartofilor. Cand sunt fierti cartofii se adauga rosiile pasate si galustele facute dinainte si fierte separat . Se mai lasa cateva clocote si se trage ceaunul deoparte si se adauga frunzele de patrunjel tocate.

 

 

Galustele rotunde si cartofii patratele   🙂

Polonicul este unul ptr cazan 🙂 1 polonic 1 portie 

 

IMG_1180

 

Galustele:

Mod de preparare

1 cartof mare sau 2 mai potriviti se pun la fiert in apa cu sare. Cand sunt fierti se scurg de apa se adauga 3 linguri de gris si se paseaza cartofii ca si la piure. Se lasa la racit, apoi se pune un ou intreg si faina cat sa fie un aluat fin . Se formeaza galuscute rotunde cu mana infainata si se fierb in apa clocotita pana se ridica la suprafata. Mie imi plac mai mult acest gen de galuste decat cele cu ou si faina.

 

Pofta buna!

 

 

 

Anunțuri

4 comentarii (+add yours?)

  1. cristina
    Ian 24, 2015 @ 12:36:06

    Arata extraordinar!

    Răspunde

  2. Anonim
    Iun 24, 2014 @ 06:20:45

    arata extraordinar.felicitari.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: