Tort Amandina 1

IMG_0894

 Diametru 24 cm

sectiune

DSC00892

Se pot taia si asa

IMG_0960 IMG_0961

 

 

 

 

Ingrediente blat:

4 oua

4 linguri zahar

4 linguri ulei

4 linguri faina

2 linguri cacao neagra

1 lingurita praf de copt

 

Forma de copt rotunda  24cm unsa cu ulei, tapetata cu faina , apoi  tapetat fundul cu hartie de copt

 

Mod de preparare blat:

Se bat albusurile puf , se adauga zaharul  si se bat mai departe pina obtinem o spuma tare. In spuma tare se adauga uleiul,  galbenusurile, faina, cacaua,praful de copt si se omogenizeaza totul cu o spatula/lingura de lemn usor de jos in sus. Se pune compozitia in forma de copt si se coace in cuptorul preincalzit la 175-180  grade cam 20 min    (proba cu scobitoarea). Se scoate blatul care nu va fi unul foarte inalt dar mai dens pe un gratar si se lasa la racit. Rece se taie in doua.

Siropul de caramel 

1 cana de 250ml de zahar

2 cani de apa + 1/2 cana apa

2 fiole esenta de rom

 

Mod de preparare sirop

Se pune zaharul intr`un vas mai inalt si se adauga 1/2 de cana de apa . Punem vasul la foc si amestecam , lasam sa se caramelizeze usor (culoarea coniacului) apoi turnam incet cele 2 cani cu apa si lasam sa se topeasca zaharul , chiar cateva clocote mici.  Racim siropul si adaugam esenta de rom.

 

Crema originala este din galbenusuri crude, unt , zahar si cacao. Eu am ales sa fac o crema de cacao  fiarta pe abur.

 

Crema

4 oua

200 gr zahar

4 linguri cacao neagra

1 pachet de unt 

 

Mod de preparare crema

Albusurile se bat puf  simple , apoi adaugam zaharul si batem pana obtinem o spuma tare , adaugam galbenusurile,doua linguri cacao si omogenizam spuma.  Turnam compozitia intr`o oala potrivita ptr abur (eu am ales oala de fiert lapte cu abur de 1,5 l)  punem pe foc si cu un tel para batem  spuma pana se ingroasa putin si scade.

IMG_0849 (Medium)

 gata ingrosata crema

IMG_0850 (Medium)

 

 

transferam crema fiarta intr`un bol, si racim crema batand cu telul sa ramana spumoasa  la temperatura camerei  si turnam in fir subtire peste untul pe care l`am spumat cu  2 linguri de cacao.

IMG_0865 (Medium)

 

Lasam crema putin la rece, insiropam foarte bine blaturile, punem crema  la mijloc si punem tortul la rece apoi glazuram.

 

  primul strat

Glazura de ciocolata

100gr cioco neagra 74% cacao

200 ml smantana ptr frisca 30%

 

Mod de preparare glazura

 

Incalzim smantana cu ciocolata si amestecam pana se topeste toata ciocolata si racim amestecand

 

  al doilea strat

Fondant  duo alb si negru  1 pachet   Dr Oetker  (ptr ca nu am avut timp sa fac eu am cumparat)

 

Fondantul se foloseste conform instructiunilor scrise pe ambalaj

 

images

Reteta Fondant!

zahar 500 gr
apa 150 ml
miere 100gr
1 lingurita  esenta vanilie ptr cel alb
3 linguri cacao ptr cel de cacao

Mod de preparare Fondant

Punem la foc zaharul impreuna cu apa. Fierbem pana ce siropul este aproape legat. Se adauga mierea si se lasa la fiert. Luam proba intr-o ceasca cu apa rece, luand sirop cu lingura si lasand sa picure deasupra apei. Daca picatura de sirop se imprastie mai lasam la fiert; daca picatura ramane in apa asemeni unei perlute, oprim focul si transferam vasul intr-un alt vas cu apa rece (eu am pus in chiuveta si am lasat sa curga mereu apa rece) . Cu o lingura de lemn amestecam in vas pana ce se albeste si se ingroasa siropul dupa care adaugam cacaua si amestecam. Trebuie sa aibe consistenta, sa se prelinga gros peste amandina ! Fondantul ramas se pastreaza in frigider si se incalzeste pe baie de abur cand se refoloseste!

Asamblare tort 

Scoatem tortul insiropat si umplut din frigider, turnam glazura de  ciocolata peste toata suprafata lasand sa se prelinga pe margini, punem tortul inapoi in frigider ptr 20 minute, il scoatem si punem fondantul duo facand formele care le doriti . Se pune la frigider cateva ore sa se intareasca crema apoi se  poate servi.  Feliile se portioneaza pana se trece de fondant cu un cutit fierbinte sa nu crape fondantul.

 

Pofta buna!

 

 

 

10 comentarii (+add yours?)

  1. Monica Veres
    Dec 08, 2015 @ 09:00:52

    Doamne, ce bine arata!

    Răspunde

  2. Florentina
    Dec 07, 2015 @ 22:43:14

    😙

    Răspunde

  3. Violeta
    Apr 24, 2015 @ 06:53:09

    Il fac negesit maine pentru ziua mea. Am mai facut torturi dupa retetele tale si au iesit super. Multumesc Cera.

    Răspunde

  4. geladumi
    Iun 21, 2014 @ 17:00:59

    Eu lesin in fata monitorului, zau…

    Răspunde

  5. Dorina
    Iun 09, 2014 @ 15:56:37

    Cerra , vezi ca mai stiu unde stai !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: