Kadayif cu ricotta/urda la tigaie

DSC00946 (Small) (Medium)

 

sau servit cu frisca deasupra , fulgi de migdale  sau  fistic.
DSC00982 (Small) (Medium)
DSC00992 (Small) (Medium)
 
Ingrediente:400gr tel kadayif ( taitei turcesti sunt proaspeti si se tin in congelator se decongeleaza inainte de ai folosii)

DSC00943 (Small) (Medium)

 

600 gr   ricotta sau urda dulce (mai ferma nu moale)

150 gr unt

Tigaie 30cm

Sirop:
2 parti zahar+ 1 parte apa + zeama de la 3 lamaii medii sau: 1,1/2 zahar +1 parte apa se fierbe, se lasa sa se raceasca la temperatura degetului,apoi se pune 1/2 parte miere si putin unt la temp camerei+zeama de lamaie.Varianta a-doua imi place mai mult.

Ricotta/urda se amesteca cu coaja de lamaie si coaja de portocala.

Mod de preparare:

Impartim taiteii in doua parti

Ungem tigaia cu unt pe fund si pe marginile laterale cam pina aproape de jumatatea tigaii.

DSC00941 (Small) (Medium)

 

taiteii se desfac si se pun in tigaia unsa 1 jumatate din ei

DSC00944 (Small) (Medium)

 

Se apasa foarte bine cu mana si se taseaza cat mai bine pe fundul tigaii

DSC00947 (Small) (Medium)

Dupa ce i`am presat bine, punem bucatele de unt
DSC00948 (Small) (Medium)
Se pune ricotta/ urda si se apasa si ea peste taitei bine, se pun iarasi taitei dinspre marginea tigaii inspre mijloc peste urda.

DSC00950 (Small) (Medium)

 

Se pun toti taiteii si iarasi apasam bine sa fie cat mai compact si punem bucatele de unt peste taitei

Este foarte important, sa fie totul presat bine.

DSC00948 (Small) (Medium)

 

Punem tigaia fara capac pe foc mic si lasam pina vedem ca se desprinde de margini, apoi  bagam paleta dedesubt, intoarcem.  In Turcia si nu doar, se face  kadayif  in tavi de aluminiu  rotunde  tot pe flacara si se lucreaza cu doua tavi la intors  si acasa fac si ei in tigaie sau in tavi  de aluminiu.

DSC00958 (Small) (Medium)

Intors dintr`o miscare 

DSC00959 (Small) (Medium)

 

Lasam sa se coaca si pe partea cealalta, verificam pe margini, stingem focul si turnam cu un ibric siropul rece, peste kadayif`ul fierbinte in tigaie. Turnam prima data roata pe margini, sa ajunga si dedesubt, apoi deasupra si lasam vreo 15 min sa traga siropul, apoi punem un platou destul de mare peste tigaie si dintr`o data intoarcem kadayif`ul pe platou (grija la tigaie, sfaraie cand turnam siropul).


Lasam sa se raceasca putin,taiem triunghiuri, departam putin feliile , mai lasam la racit putin si decoram cu frisca si fulgi de migdale  feliile individual (se poate si fara frisca).

 

Din smantana dulce ptr frisca  4ooml +4 linguri de  ( fructoza pudra eu) ajunge ptr decorat si ramane si ptr cafea.

 

 

Pofta buna!

6 comentarii (+add yours?)

  1. geladumi
    Apr 19, 2013 @ 17:49:15

    Arata ca la mama lor, in Turcia, acolo am mancat si eu ceva bun, de genul, bravo cerra si de asta data te-ai dovedit a fi maiastra!

    Răspunde

  2. valery
    Apr 02, 2013 @ 18:43:05

    Cera draga extraordinar !!!!
    Pacat ca la noi nu se gaesc acesti taitei 😦 raman doar cu privitul si inghititul in sec .

    Răspunde

    • cerulina
      Apr 02, 2013 @ 20:50:53

      Da, este adevarat ca nu se gasesc usor. O sa fac experiment cu taiteii facuti proaspeti de casa (tot fals katayif) dar, macar nu vor fi asa de scrasnitori ca fideaua intre dinti. Vom vedea ce iese.

      Pup

      Răspunde

  3. Mihaela
    Apr 01, 2013 @ 20:27:38

    Te urmaresc de mult timp, dar abia acum indrasnesc sa-ti scriu. Iti apreciez foarte mult ingeniozitatea. Acum mi-ai facut pofta cu Kadaif-ul si am vrut sa te intreb, unde ai gasit taitei turcesti in Timisoara? (si eu sunt din Timisoara). Sa stii ca am facut din retetele tale si toata familia a fost incantata.

    Răspunde

    • cerulina
      Apr 02, 2013 @ 13:09:54

      Ma bucut mult ca incerci retetele mele si sunt pe placul vostru!

      Nu, taiteii turcesti sunt adusi din Turcia de ceva prieteni. La noi nu am vazut, dar daca o sa vad undeva, o sa scriu aici pe blog.

      Multumesc inca odata ptr complimente, ca esti prezenta si imi urmaresti retetele!

      Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: