Deserturi cu Tapioca

Ce spun specialistii?

Ce este Tapioca?
Tapioca e un amidon extras din radacina de manioc. In general e folosita pentru a „lega”creme, sosuri, supe sau in locul gelatinei animale. Acest produs este usor digerabil si datorita continutului bogat in principii active, are calitati antiseptice, cicatrizante si dezinfectante. Este recomandat consumul acestui produs in cazurile de gastrita hiperacida, colita, ulcer gastrointestinal. Important este faptul ca tapioca nu contine gluten, deci este un aliment de baza in nutritia celor care sufera de enteropatie glutenica (boala celiaca). Deasemeni este bine tolerat de copii, batrani si convalescenti. Extern, tapioca in amestec cu zeama de lamaie se foloseste ca si cataplasma in maturarea abceselor, furunculelor si panaritiilor.
Maniocul  este o planta din america de sud,de fapt un arbust de 2-3m inaltime,care datorita portughezilor a ajuns si in Africa. Face niste bulbi mari si lungi din care se extrage tapioca.
 
Budinca de Tapioca
Retete by Cerulina
Se folosesc ce arome doreste fiecare se imparte budinca gata fiarta apoi se fac combinatiile.
 In imaginea de mai jos:
pandan, vanilie,turmeric, coji de portocala si lamaie, cocos, fructe
de padure, merisoare.
verde=pandan,  galben= turmeric, vanilie, coji de portocala  si lamaie,  roz= fructe de padure 
IMG_9424 copy
DSC01531
Vanilie si fructe de padure 
 DSC01527 (Medium)
Budinca cu perle de tapioca si visine   
IMG_2727 (Medium)
Cu jeleu de visine si caise (acelasi mod de preparare descris mai jos, dar nu coloram o parte din budinca)
 img_2520-medium
combinatii diverse:  vanilie, ciocolata, caise. visine din visinata
IMG_3089 (Medium)
 Vanilie si afine
DSC00732
 
Rece cu   frisca si dulceata de trandafiri
Cu fructe de padure si vanilie
 IMG_0057 (Medium)
Cu vanilie, lapte condensat  si mini piscoturi insiropate in cafea amara
 IMG_3095 (Medium)
Ciocolata si vanilie
 IMG_2920 (Medium)
Ciocolata si vanilie , frisca si jeleu de gutui
 IMG_2921 (Medium)
Ingrediente:
8 linguri perle de tapioca   (perlele din imagine sunt deja umflate )
500 ml smantana ptr frisca 30% grasime
1 l lapte 3,5% grasime
1/2  cana de zahar (cana de ceai  200-250ml)
1/2  fiola de vanilie
3 oua
1 lingurita  coaja rasa de lamaie
1 lingurita coaja rasa de portocala
visine congelate sau din compot fara samburi ( cantitatea dupa preferinta)
 putin suc de visine daca se folosesc din compot
Mod de preparare:
Tapioca se pune inainte de preparare  sa stea in apa rece vreo 2-3 ore (cele 8 linguri de tapioca le puneti in 700-800 ml de apa) Se poate pune si cu o seara inainte  in apa si o preparam a doua zi.
Dupa timpul de 2-3 ore punem la fiert intr`o cratita: 800ml lapte+500ml smantana. Cand incepe sa fiarba laptele si smantana, se scurge apa dupa tapioca si se toarna tapioca in lapte si se amesteca sa nu se lipeasca perlele  intre ele. Se adauga zaharul si se fierbe cam 25-30 de minute la foc mediu spre mic.
Trebuie sa arate asa dupa timpul expirat, luam o perla si o gustam. Trebuie sa fie moale nu gumata.
 
Acum batem ouale cu furculita bine, adaugam esenta de vanilie, cojile de portocala si lamaie si cei 200ml de lapte rece ramas si turnam fir in cratita cu budinca fierbinte si amestecam si mai fierbem inca 10 min si amestecam.
 
Dupa 10 min
Oprim focul si punem intr`un castron vreo 4 polonice din budinca din cratita si adaugam putina zeama de la compotul de visine , atat cat sa coloreze budinca (daca folosim visinele  congelate, atunci adaugam o mana de visine si amestecam)
 
Acum dupa imaginatie punem budinca  in pahare, cupe, boluri.
 
Eu am pus si am aranjat  asa cum se vede in imagine.
Servim budinca calduta dar este foarte buna si rece.
Pofta buna!
Anunțuri

9 comentarii (+add yours?)

  1. Trackback: Budinca de tapioca | Sa Gatim cu Gina
  2. Anonim
    Dec 14, 2014 @ 20:54:35

    Unde gasesc tapioca de vanzare? Salivez la ce vad in pahare.

    Răspunde

  3. monica
    Iul 09, 2012 @ 13:31:23

    buna! Am facut aceasta budinca insa e foarte lipicioasa, gumata si elastica. Ce am gresit? o mai pot repara?

    Răspunde

    • cerulina
      Iul 09, 2012 @ 17:32:54

      Cred ca nu ai fiert`o destul. Eu in reteta cu imagini specific ”trebuie sa fie moale nu gumata”. Si foarte important, inmuierea perlelor inainte de fierbere.

      Sunt sigura ca a doua oara o vei reusi.

      Răspunde

  4. Dorina
    Feb 21, 2012 @ 10:51:36

    Un desert deosebit . Nu stiu cum este tapioca , dar arata bine ce ai tu in pahare .

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: