Colac dulce pentru masa de Pasti

Ingrediente:

550 gr faina alba

5 galbenusuri + 2 prafuri de sare se amesteca

100gr zahar
50gr unt (margarina)
250ml lapte
1 fiola esenta rom
30gr drojdie
2 plicuri zahar vanilat
coaja rasa de portocala +coaja rasa de lamiie

Fructe usate dupa preferinta (cantitativ la fel) eu am folosit : caise, stafide, curmale, ananas(mixt de fructe uscate fara banane)

6 patrate de rahat colorat (taiat mai marunt) si se dau bucatile taiate prin amidon.

Pentru uns aluatul: 2 linguri pline de untura alba, 2 linguri pline de zahar pudra, 1 lingurita plina coaja de portocala+ 1 lingurita coaja rasa de lamiie, se freaca totul pina devine spuma. Trebuie sa arate asa:

Pentru trandafir: 1 ou fiert tare si racit, pe care il invelim in hartie de copt udata inainte si stoarsa, apoi cu virful de la cutit intepam oul in partea mai plata apoi introducem o scobitoare- cam asa:

Aluatul ptr colac:
-laptele il incalzim apoi topim zaharul in el , punem si zaharul vaniliat, drojdia, si 2 linguri de faina din castron si amestecam. Lasam sa cresca drojdia.

-punem faina in castron, facem cuib, apoi punem drojdia crescuta in cuib, galbenusurile , esenta de rom, coaja de porocala+ coaja de lamiie, untul (margarina)

-framintam pana se desprinde dupa vas, apoi ungem mana cu putin ulei, adunam aluatul ca o minge si il punem pe masa unsa si ea cu putin ulei

Rupem o bucatica din aluat sa avem ptr trandafir si ptr frunze, iar aluatul ramas il impartim in doua.

Intindem amandoua bucati de aluat fiecare separat  le ungem cu untura.

petrecem partile laterale una peste alta ,  ungem pe lungime si din nou petrecem de data asta partea de sus pana la jumatate apoi partea de jos o petrecem peste partea de sus cam asa:

 la sfarsitul impachetarii arata asa:

 punem frumos la cald sa creasca separat fiecare bucata impachetata in castronul ei

lasam la crescut pana dubleaza volumul ( cam 1h)

Dupa timpul cresterii , luam aluatul il intindem cu mana incet si pe o bucata punem rahat, iar pe cealalta bucata fructele facem sul si le invirtim intre ele, dam forma de colac si punem in forma de copt:


punem la crescut iarasi
cand este aproape crescut colacul ne punem sa facem trandafirul pe care il asamblam pe ou cam asa:

apoi ungem colacul cu galbenus, fixam frunzele pe colac, le ungem apoi aplicam trandafirul

Punem la copt in cuptorul preincalzit la 170 grade ptr 1h si 20 min cu tava de apa sub gratarul unde sta colacul( acum depinde de cuptorul fiecaruia cum coace daca se aureste prea tare colacul deasupra, punem folie de aluminiu).

Cand este copt il scoatem incet, lasam la racit apoi scoatem oul cu tot cu hartie si inlocuim cu un ou rosu, sau cu un ou luminarica.

sectiune

Pofta buna!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: